Sosyal medya kullanımı ile evlilik doyumu ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the effect of social media use on marital satisfaction on psychological well-being
- Tez No: 937059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÇAĞLAR ERCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, evlilik doyumu, psikolojik iyi oluş, sosyal medya
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli bireylerin evlilik doyumuyla psikolojik iyi oluş seviyelerinin bir takım demografik değişkenler ile sosyal medya kullanım süreleri ve amaçlarına göre değişip değişmediğini incelemek, evli kişilerin evlilik doyumu, psikolojik iyi oluş düzeyleri ve sosyal medya kullanım amaçları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaç ile çalışmaya dahil edilen 18 yaş ve üzeri 474 evli kadın ve erkek katılımcılara sırasıyla kişisel bilgi formu, psikolojik iyi oluş ölçeği, sosyal medya kullanım amaçları ölçeği ve evlilik yaşantısı ölçeği çevrimiçi ortamda sunulmuştur. Verileri normal dağılımına uymayan katılımcılar çıkarıldıktan sonra analizlere 460 katılımcı ile devam edilmiştir. Yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular psikolojik iyi oluş ile evlilik yaşantısı arasında pozitif bir korelasyon, psikolojik iyi oluş ile sosyal medyanın boş zamanları değerlendirmek amacıyla kullanılması arasında negatif, sosyal medyanın bilgi paylaşımı ve kişisel sunum için kullanılması arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal medya kullanım amaçları ile evlilik yaşantısı arasındaki tüm ilişkiler ise anlamsız olup sosyal medyayı bilgi paylaşımı ve kişisel sunum amacıyla kullanmanın psikolojik iyi oluşu yordadığı görülmüştür. Evlilik yaşamının ise sosyal medyayı müzik dinlemek için kullanma tarafından olumlu olarak yordadığı sonucu elde edilmiştir. Bununla birlikte, psikolojik iyi oluşun eş eğitim düzeyi, hane gelir düzeyi, evlenme nedeni ve sosyal medyada geçirilen süreden etkilendiği bulunurken; evlilik yaşantısının cinsiyet, evlilik süresi, eş eğitim düzeyi, eş çalışma durumu, evlenme nedeni ve evlilikte çocuk olup olmaması gibi değişkenlerden etkilendiği sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether marital satisfaction and psychological well-being levels of married individuals differ according to certain demographic variables, the duration and purposes of social media use. The study also investigates the relationship between marital satisfaction, psychological well-being levels, and the purposes of social media use among married individuals. For this purpose, 474 married female and male participants aged from 18 and above were provided with a personal information form, a social media usage purposes scale, a psychological well-being scale, and a marital life scale in an online platform. Prior research suggests a positive link between psychological well-being and marital life, a negative link between psychological well-being and leisure-based social media use, and a positive link between psychological well-being and social media use for self- presentation and information sharing. This study found no significant associations between social media usage purposes and marital life. Social media use for self- presentation and information sharing predicted psychological well-being, while using social media for music listening predicted marital life. Psychological well-being was influenced by spouse's education, household income, reason for marriage, and social media time; marital life was influenced by gender, spouse's education and employment, marriage duration, reason for marriage, and having children.