Cognitive decision investigation with combined eeg gamma oscillations and eye-tracking (EOG)
Bütünleşik eeg gama salınımları ve göz takı̇bı̇ (EOG) ı̇le bı̇lı̇şsel karar araştırması
  1. Tez No: 902125
  2. Yazar: AYÇA BURÇAK SARA
  3. Danışmanlar: DR. RÜŞTÜ MURAT DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EEG, EOG, bilişsel karar verme, gama salınımları, göz takibi, EEG, EOG, cognitive decision-making, gamma oscillations, eye-tracking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknolojideki ilerlemeyle birlikte, nörobilim ve duyusalın entegrasyonu bilişsel işlevleri keşfetmede veya çözmede çok önemli bir rol üstlenmiştir. Bu tez, EEG gama salınımlarının ve EOG göz izleme sinyallerinin bilişsel kararlarla nasıl ilişkili olduğunu araştırmaktadır. Dikkat, hafıza ve problem çözme yeteneklerini kapsayan bilişsel karar verme, insan işleyişinin doğasında vardır ve bu nedenle bilişi kavramak psikoloji, nörobilim, karar verme teorileri gibi çeşitli alanları geliştirir. Çalışma, toplamda 356 denek için karar verme görevlerinde EEG aktivitesi ve göz hareketleri arasındaki bağlantıyı anlamak için EEGEyeNet veri setine dayanmaktadır. Bu nedenle, yüksek frekanslı gama salınımlarının sakkadik göz hareketlerine katkısı CPSD ve faz uzayı analizi gibi ek EEG ve EOG analiz teknikleri kullanılarak araştırılmaktadır. Bulgular, daha düşük frekans bantlarında sonuçların, EEG ve EOG aktivitesinin karar alma görevinin kapsamına göre kısmen koordineli olduğu varsayımıyla kısmen uyumlu olduğunu, yüksek frekans bantlarında ise EEG ve EOG sinyallerinin kısmen asenkron olduğunu açıkça göstermektedir. Bu, bu bağımsızlığın, karar almayı içeren süreçler sırasında beyin fonksiyonunu ve göz hareketini kontrol eden ayrışmış bilişsel ve sinirsel alt tabakaların sonucu olduğunu düşündürebilir. Bu tezin genel sonuçları, EEG ve EOG sinyallerinin bilişsel karar alma süreçlerinin araştırılması için nasıl birleştirilebileceğine dair bilginin ilerlemesine yardımcı olur. Çalışma, karar almanın nörolojik itici güçlerinin analizi için bunların bir araya getirilmesinin esnekliği ve olasılığına yönelik kanıtlar sunarken, aynı zamanda birden fazla fizyolojik veri beslemesinin bir karışımını elde etme başarısına dayanan daha fazla araştırma önerisi oluşturur. Bu da daha iyi bilişsel modeller ve zayıf karar vermeyi düzeltmenin daha iyi yöntemlerini ortaya çıkarabilir. Bu çalışmanın bilişsel psikoloji, sinirbilim ve insan bilgisayar etkileşimi alanındaki diğer bilim insanları için yararlı bir kaynak olarak hizmet etmesi ve göz hareketi ve karar vermeyle ilgili beyin süreçleri üzerine yapılan çalışmaları ilerletmeye yardımcı olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the progress in technology, the integration of neuroscience and sensory has assumed a very crucial role in discovering or unraveling cognitive functions. This thesis explores how EEG gamma oscillations and EOG eye tracking signals relate to cognitive decisions. Cognitive decision making, which encompasses attention, memory, and problem-solving abilities, is inherent in human functioning and hence grasping cognition enhances several fields including psychology, neuroscience, decision-making theories, among others. The study builds on the EEGEyeNet dataset to understand the coupling between the EEG activity and eye movements in decision making tasks, for 356 subjects in total. The contribution of high frequency gamma oscillations to saccadic eye movements is therefore investigated using additional EEG and EOG analysis techniques such as CPSD and phase space analysis. The findings clearly show that at a lower frequency bands, the results are partially in line with the assumption that EEG and EOG activity is partially coordinated to the extent of decision-making task, while at high frequency bands, the EEG and EOG signals are partially asynchronous. This could suggest that this independence is the result of dissociated cognitive and neural substrates that control brain function and eye motion during processes that involve decision-making. The overall conclusions of this thesis help to advance the knowledge of how EEG and EOG signals can be combined for the investigation of cognitive decision-making processes. The study equally provides evidence towards the pliability and possibility of integrating these together for analysis of the neurological drivers of decision making while at the same time creating further research suggestions grounded on the accomplishment of achieving a blend of multiple physiological data feeds. Which could in turn bring about better cognitive models and better methods of rectifying poor decision making. It is hoped that this study will serve as a useful resource for other scholars from cognitive psychology, neuroscience, and human computer interaction where it may help advance studies on brain processes related to eye movement and decision making.