Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda Anadolu'da kemik eserler
Bone artifasts in Anatolia during the era of Assyrian Trade Colonies
- Tez No: 902165
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ KULAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Kültepe, kemik, alet, tipoloji, karşılaştırma, Assyrian Trade Colonies Period, Kültepe, bone, tool, typology, comparison
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 381
Özet
XIV. ÖZET Kültepe Kazı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu danışmanlığında hazırladığım“Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda Anadolu'da Kemik Eserler”başlıklı yüksek lisans tez çalışmasında başta Kültepe'de bulunan 142 kemik eser olmak üzere Kültepe ile çağdaş Acemhöyük, Alişar Höyük, Konya Karahöyük, Boğazköy, Seyitömer, Alalah vb. yerleşimler ile karşılaştırma yapılmış ve toplam 563 kemik eser tez kapsamında incelenmiştir. Tez kapsamında ilk olarak kemik ve kemik eserin tanımı ile kemik eserlerin üretim ve süsleme yöntemlerine kısaca yer verilmiştir. Daha sonra Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda Anadolu'da bulunan kemik eserler iğne, bız, uzun silindir şeklindeki kemik obje, levha, uçlar, dokumacılık ile ilgili eserler, süs eşyaları, çekiç, aşık kemikleri gibi alt gruplara ayrılmıştır. Bu eserler tipolojik olarak incelenmiş ve neredeyse her eser alt tiplere ayrılmıştır. Tez kapsamında Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda Anadolu'da bulunan kemik eserler bir şeyi delmek, sıyırma ve deri işçiliği, dokumacılık, süs eşyası, oyun aracı, çekiç, mobilya parçası, ritüel vb. çeşitli işlevlerde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
XV. ABSTRACT Kültepe excavation head Prof. Dr. in my master's thesis titled“Bone Artifacts in Anatolia in the Age of Assyrian Trade Colonies”, which my prepared under the supervision of Fikri Kulakoğlu, a comparison was made with 142 bone artifacts found in Kültepe, as well as the settlements that are contemporary with Kültepe, such as Acemhöyük, Alişar Höyük, Konya Karahöyük, Boğazköy and a total 563 bone artifacts were examined within the scope of the thesis. Within the scope of the thesis, firstly the definition of bone and bone tool and the production and decoration techniques of bone tools and briefly included. Later the bone tools found in Anatolia during the Colonial Age were divided into subgroups such as needles, awls, bone tube, plates, arrowheads, weaving-related tools, ornaments, hammer and knuckle-bones. These tools have been examined typologically and almost every tool has been divided into subtypes. Within the scope of the thesis, bone artifacts found in Anatolia during the Colonial Age were used for drilling something, stripping and leather work, weaving, ornaments, game tools, hammer, furniture pieces, rituals etc. İt was used in various functionns.