Thalictrum orientale Boiss. alkaloitleri üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostic investigations on the Thalictrum orientale Bioss. alkaloids
  1. Tez No: 90217
  2. Yazar: ASLIHAN BEYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ŞARER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ranunculaceae, Thalictrum orientate, alkaloitler, alkaloitlerin izolasyonu, aporfin alkaloitleri, Ranunculaceae, Thalictrum orientale, alkaloids, isolation of the alkaloids, aporphine alkaloids
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
79 ÖZET Thalictrum orientate Boiss. Alkaloitleri Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar Ranunculaceae familyasının bir üyesi olan Thalictrum cinsinin dünyada 150 türü yetişmektedir. Thalictrum türleri yıllardır dünyanın her yerinde halk hekimliğinde kullanılmaktadır. Thalictrum türlerinin üzerinde yapılan kimyasal çalışmaların sonucunda, bu türlerin etken maddeler olarak alkaloitler, saponozitler, flavon heterozitleri, yağ asitleri, siyanogenetik heterozitler, triterpenler ve fenolik bileşikler içerdiği tespit edilmiştir. Thalictrum türlerinin, özellikle alkaloitleri ile ilgili yapılmış kimyasal ve farmakolojik pek çok çalışmaya rastlanmaktadır. Thalictrum türleri ile ilgili bu çalışmalarda birbirinden farklı yapıda pek çok alkaloit elde edilmiş ve elde edilen bu alkaloitler farmakolojik açıdan incelenmiş, sonuç olarak; yüzyıllardır halk hekimliğinde kullanılan Thalictrum türlerinin etkilerinden esas sorumlu olan grubun alkaloitler olduğu açığa çıkmıştır. Bu çalışmamızda T. orientate Boiss. topraküstü kısımlarından berberin ve magnoflorin alkaloitleri teşhis ve izole edilmiştir. İzole edilen bileşiklerin yapılan UV, kütle, *H ve 13C-NMR spektral yöntemleriyle aydınlatılmıştır. T. orientate Boiss. herbasmda kül, asitte erimeyen kül ve kurutmada kayıp miktar tayinleri de yapılmış; sonuçta, T. orientale'riin herbasında %4,52-4,80 kül, % 1,1 2- 1,43 asitte erimeyen kül ve %8,75-9,82 nem miktarları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
80 SUMMARY Pharmacognostic Investigations on the Thalictrum orientate Boiss. Alkaloids The genus Thalictrum, a member of the Ranunculaceae ( Crowfoot ) family covers 150 world wide species. Thalictrum species have been used for many years in folk medicine all around the world. The chemical investigation on Thalictrum species shows that alkaloids, saponin glycosides, flavone glycosides, fatty acids, cyanogenetic glycosides, phenolic compounds, triterpenoids are active compounds of these species. In recent years, lots of chemical and pharmacological studies of the alkaloids on the Thalictrum have been appeared. In previous researches on Thalictrum species, many different alkaloids have been isolated and investigated pharmacologically. As a conclusion, its proved that alkaloids are the main active compounds of Thalictrum species which have been used traditionally since ancient times. In the present study, we isolated berberine and magnoflorine alkaloids from the aerial parts of the Thalictrum orientale Boiss. The structures of these compounds have been elucidated by UV, Mass, *H and 13C-NMR spectral methods. Quantitative analysis of total ash, acid insoluble ash and loss on dry on the aerial parts of T. orientale Boiss. gave us the following results as 4,52-4,80 % ash, 1,12-1,43 % acid insoluble ash and 8,75-9,82 % humidity.