Farelerde, akut ve subakut formaldehit maruziyetinin nörotoksik etkileri
Neurotoxic effects of acute and subacute formaldeyde exposure in mice
  1. Tez No: 90219
  2. Yazar: SUZAN USANMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Acute exposure, Balb/C mice, subacute exposure, formaldehyde, neurotoxicity
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
59 ÖZET Farelerde, Akut Ve Subakut Formaldehit Maruziyetinin Nörotoksik Etkileri Formaldehit en fazla üretilen ve en fazla kullanılan maddelerden biridir. İnsanlar üzerindeki toksik etkileri ve maruziyet, birçok ülkede ciddi bir şekilde ele alınmakta ve maruziyet limitleri uygulanmaktadır. Formaldehite diğer solventlerle birlikte maruziyet durumlannda, kalıcı SSS semptomlan bildirilmiş olmasına rağmen, insanlarda veya hayvanlarda, tek başına bulunduğu durumlardaki maruziyetlerinde oluşabilecek nörotoksik etkileri ile ilgili herhangi bir bilgi yoktur. Bu çalışmada, formaldehitin akut ve subakut maruziyetinin, Balb/C farelerinin davranış kalıbı üzerine olan etkileri incelenmiştir. Fareler, protokollara göre, akut maruziyet deneylerinde, 3 saat süreyle 1,8-3,2; 4,0; 6,4; 7,8; 9,7; 14,8 ppm formaldehite maruz bırakılırken, subakut maruziyet deneylerinde 3 saat/gün, 5 gün/hafta, olacak şekilde, 1 hafta süreyle 8,2 ppm, 2 hafta süreyle 3,3 ppm, 3 hafta süreyle 2,0 ppm formaldehite maruz bırakılmışlar ve SLMA leri, PTZ ile oluşturulan konvülsiyon parametreleri ve ağırlık artışı değişimleri değerlendirilmiştir. Akut maruziyette, SLMA, artan formaldehit konsantrasyonu ile inhibe olurken; PTZ ile oluşturulan nöbetlerin, % insidansı 7,8-9,7 ppm ve 14,8 ppm guruplarında azalmakta, konvülsiyon şiddeti 1,8-3,2 ppm gurubunda artmaktadır. Subakut maruziyette, SLMA, artan formaldehit konsantrasyonu ile azalırken, maruziyet süresi uzadıkça (düşük dozlarda), SLMA üzerine olan etkilere tolerans gelişmektedir. PTZ ile oluşturulan konvülsiyon parametreleri, 3 haftalık ve 2 haftalık formaldehit maruziyetinden etkilenmezken, sadece 1 haftalık 8,2 ppm lik maruziyet gurubunda nöbetlerin % insidansı anlamlı olarak azalmaktadır. Subakut maruziyet guruplarında, normal vücut ağırlığı artışı, artan formaldehit konsantrasyonlanna paralel olarak azalmaktadır. Bu çalışmanın bulgularını değerlendirirsek, akut ve subakut formaldehit maruziyetinin, Balb/C farelerinde, SSS üzerinde toksik etkili olduğu sonucuna varabiliriz. Bu toksik etkiler doz bağımlıdır. Balb/c farelerinde, akut ve subakut formaldehit maruziyetinin davranış üzerine oluşturduğu toksik etkilerin belirlenmesinde, SLMA nin vertikal komponentinin çok daha duyarlı olduğu gözlenmektedir. Anahtar sözcükler Akut maruziyet, Balb/C fareleri, formaldehit, subakut maruziyet, nörotoksisite.
Özet (Çeviri)
60 SUMMARY Neurotoxic Effects of Acute and Subacute Formaldehyde Exposure in Mice Formaldehyde is produced in large amounts artificially and used abundantly. Human exposure and toxicity are considered seriously and occupational exposure limits are undertaken in various countries. Although persistent 'Central Nervous System' symptoms and impairments have been reported in humans who exposed formaldehyde and other solvents together, ttiere was no information about its neurotoxic effects in animals or humans when it was alone. In this study, we examined acute and subacute effects of formaldehyde exposure upon behaviour of Balb/C mice. In an inhalation chamber, mice were exposed to 1.8-3.2, 4.0, 6.4, 7.8, 9.7, 14.8 ppm formaldehyde for 3 hours in acute exposures, 8.2 ppm for one week, 3.3 ppm for two weeks, 2.0 ppm for three weeks, 3 h/day, 5 day/week, in subacute exposures, and the effects on the parameters of the 'pentylenetetrazole' (PTZ) induced seizures, 'spontaneous lokomotor activity' (SLMA), and weight gain were measured. In acute exposures, SLMA decreased with the increasing concentrations of formaldehyde, % incidence of PTZ induced seizure decreased in 7.8 -9.7 ppm and 14.8 ppm groups, and the intensity of seizures increased in 1.8-3.2 ppm groups. In subacute exposures, SLMA decreased with increasing concentrations, but in prolonged exposures (only in low doses), tolerans were seen for the parameters of SLMA. PTZ induced seizure parameters were not affected by the 2 or 3 weeks formaldehyde exposures, but only % incidence decreased significantly in 1 week 8.2 ppm group. In subacute exposure groups, weight gain decreased with the increasing concentrations of formaldehyde. Based upon the present study, we can conclude that, acute and subacute formaldehyde exposure is toxic for CNS, in Balb/C mice. These toxic effects were strongly dose dependent. Vertical component of SLMA seems to be the most sensitive parameter for the behavioral depressant effects of acute or subacute formaldehyde exposures in Balb/C mice.