Dispositional and situational correlates of fear of missing out at work
İş yerinde gelişmeleri kaçırma korkusunun eğilimsel ve durumsal ilişkileri
- Tez No: 902288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE TARCAN KUMKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gelişmeleri kaçırma korkusu, iş yeri FOMO'su, eğilimsel değişkenler, durumsal değişkenler, iş arama davranışı, Fear of missing out, workplace FOMO, dispositional variables, situational variables, job search behavior
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (FOMO) son yıllarda artan sayıda çalışmalarla farklı disiplinlerde çalışılan bir olgu haline gelmiştir. Bu olgu sıklıkla sosyal medya ve internet kullanımıyla ilişkilendirilse de mevcut araştırmalar bunun sadece bu kavramlarla ilgili olmadığını gösteriyor. Son dönemde yapılan araştırmalarla birlikte iş hayatındaki FOMO çalışmaları literatürde yer almaya başlamış olup, FOMO yeni bir kavram olduğundan çeşitli kavramsal boşluklar bulunmaktadır. İş yeri FOMO'sunu işyeri bağlamındaki değerli iş fırsatlarını, gelişmeleri ve ilişkileri kaçırma korkusu olarak tanımlıyoruz. Karar ağacı metodolojisini kullanarak bunun çeşitli ilgili eğilimsel ve durumsal kavramlarla ilişkisini ölçtük. İş yeri FOMO'sunun etkisini göstermek için çalışmamıza iş arama davranışını da dahil ettik. Analiz sonucunda kişilerin sosyal karşılaştırma yöneliminin yüksek olduğu ve işyerindeki belirsizlik koşulları algısının yüksek olduğu durumlarda iş yerinde yaşanan FOMO düzeyinin de yüksek olduğu görülmüştür. İş yerinde yaşanan FOMO yüksekse iş arama davranışının da yüksek olduğunu tespit ederek iş yerinde FOMO'nun bireyler ve kuruluşlar için önemli bir kavram olduğunun altını çiziyoruz.
Özet (Çeviri)
Fear of missing out (FOMO) has become a phenomenon studied in different disciplines, with increasing numbers of studies in recent years. Although this phenomenon is often paired with social media and internet use, current studies show that it is not only related to these concepts. With recent research, FOMO studies in business life have begun to appear in the literature, and since FOMO is a new concept, there are various conceptual gaps. We define workplace FOMO (wFOMO) as the fear of missing out on valuable work opportunities, developments, and relationships in the workplace context. Using the decision tree methodology, we measured its relationship with various related dispositional and situational concepts. We also included job search behavior in our study to demonstrate the effect of wFOMO. As a result of the analysis, the wFOMO level was also high in cases where people's social comparison orientation was high, and the perception of uncertainty conditions in the workplace was high. By finding that if wFOMO is high, job search behavior is also high, we underline that wFOMO is an essential concept for individuals and organizations.