Işık ile indüklenmiş elektron/enerji transfer-tersinir katılma ayrılma transfer polimerizasyonu ile akrilat esaslı çok dallı polimer sentezi
Synthesis of acrylate-based multibranched polymer via photo-induced electron/energy transfer-reversible additon-fragmentation chain transfer polymerization
- Tez No: 902386
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATİLLA TAŞDELEN, DOÇ. DR. MUSTAFA ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Çok Dallı Polimerler, Fotopolimerizasyon, Kontrollü Radikal Polimerizasyon
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Polimer bilimi alanında, çok dallı polimerler (ÇDP), oldukça dallı üç boyutlu bir yapıya sahip olan büyüleyici bir polimer alt sınıfı olarak ortaya çıkmıştır. Benzersiz dendritik yapıları, düşük çözelti viskozitesi, yüksek çözünürlük, büyük yüzey alanı ve artmış terminal işlevsellik gibi olağanüstü özelliklerin ortaya çıkmasına yol açar. Bu dikkate değer özelliklerden yola çıkarak, ÇDP'ler çeşitli alanlarda ilgi uyandırmıştır. Örneğin, düşük viskozite ve yüksek yüzey alanı sonucunda, etkili kaplama ve yapışma işlemleri için uygundurlar. Tez kapsamında, çok dallanmış ve çapraz bağlı olmak üzere iki farklı mimarideki polimerik malzemelerin kromatik ortogonal bir sentetik yaklaşımla sentez ve modifikasyonu üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede polimerik yapılar görünür bölge ışığı (530 nm) altında sentezlenirken, modifikasyon işlemleri ışığın farklı bir dalga boyunda (320 nm) hayata geçirilmiştir. Çok dallanmış polimerlerin sentez ve modifikasyonunun gerçekleştirildiği tezin ilk kısmında, fonksiyonel gruplar (o-metil benzaldehit) içeren çok dallanmış polimer yapıları, Kendine Yoğuşan Vinil Polimerizasyonu (Self Condensing Vinyl Polymerization, SCVP) ve Işık ile İndüklenmiş Elektron/Enerji Transfer-Tersinir Katılma Ayrılma Transfer Polimerizasyonu (Photo-Induced Electron/Energy Transfer-Reversible Addition-Fragmentation Chain Transfer, PET-RAFT) yöntemlerinin kombinasyonu ile görünür bölge ışığı altında kontrollü olarak elde edilmiştir. Elde edilen bu polimerler, sahip oldukları fonksiyonel gruplar sayesinde, ışık (320 nm) etkisi ile gerçekleşen Diels-Alder Click reaksiyonları aracılığıyla istenilen şekilde modifiye edilmiştir. Modifikasyon işlemleri dört model çalışma ile gösterilmiştir. İlk olarak küçük organik yapılar ile modifikasyonun gösterilmesi amacıyla fenil-maleimit kullanılmış, daha sonra birçok uygulama alanı bulunan amfifilik polimerlerin eldesi için, hidrofilik bir polimer zincir (polietilen glikol) yapıya bağlanırken, hidrofobik yapılar için de uygulanabilirliğinin ispatı için polikaprolakton (PCL) kullanılmış; son olarak ise yöntemin biyolojik sistemlere uygulanabilirliğinin ispatlanması amacıyla Sığır Serum Albümini (Bovine Serum Albumin, BSA) proteini polimere konjuge edilmiştir
Özet (Çeviri)
Within the scope of the text, studies on the synthesis and modification of polymeric materials with two different architectures: highly branched and cross-linked, with a chromatic orthogonal synthetic approach were carried out. For this purpose, polymeric structures were synthesized under visible light (530 nm) irradiation, while modification processes will be performed at a different wavelength of light (320 nm). In the first step, where the synthesis and modification of hyperbranched polymers were carried out, hyperbranched polymers with o-methyl benzaldehyde functional groups were synthesized in a controlled manner by combination of Self-Condensing Vinyl Polymerization (SCVP) and Photo-Induced Electron/Energy Transfer-Reversible Addition-Fragmentation Chain Transfer (PET-RAFT) methods under visible light irradiation. As the obtained polymers contained o-methyl benzaldehyde functional groups, they were capable to be modified with desired groups through Diels-Alder click reactions with the effect of light (320 nm). The modification processes were illustrated with four model studies. First, phenyl-maleimide was used to demonstrate modification with small organic structures then for the production of amphiphilic polymers that have many application areas, a hydrophilic polymer chain (PEG) was be attached to the hyperbranched structure. Subsequently, polycaprolactone (PCL) was used as modification agent to prove applicability of the system for the hydrophobic structures. Finally, Bovine Serum Albumin (BSA) protein was be conjugated to prove the applicability of the method to biological systems.