Fethinden Emevîlerin sonuna kadar Bahreyn
Bahrain from the conquest to the end of the Umayyads
- Tez No: 902412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SABUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Hz. Peygamber, Bahreyn, Bahreyn'in Fethi, Hulefâ-yi Râşidîn, Emevîler, Islamic History, Prophet Muhammad, Bahrain, Conquest of Bahrain, Khulefâ-yi Râshidîn, Umayyads
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İslâm tarihi araştırmalarında şehir ve bölge tarihine yönelmek, İslâm medeniyetinin karmaşık dokusunu daha iyi anlamamızı sağlar. Bir şehir veya bölgenin tarihini incelemek, siyasî, ekonomik, sosyal ve kültürel dinamiklerin nasıl etkileşime girdiğini, toplumların nasıl şekillendiğini ve İslâm'ın bu süreçlerde nasıl bir rol oynadığını gözler önüne serer. Bu çalışma, coğrafi ve stratejik önemi büyük olan Bahreyn'in siyasî ve sosyal tarihini, fetih sürecinden Emevî Devleti'nin sonuna kadar olan zaman diliminde ele almaktadır. Tezde, Bahreyn'in İslâm öncesi devlet yapısı, İslâm'ın bölgeye yayılışıyla birlikte ortaya çıkan yeni siyasî düzen ve Emevî Devleti'nin sonuna kadar bölgedeki idari, sosyal ve ekonomi politikaları gibi konulara yer verilmektedir. Dört ana bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümü, konunun amacı ve önemini belirterek, Bahreyn'in coğrafi ve tarihsel konumu, İslâm öncesi ve İslâm'ın ilk devirlerindeki durumu hakkında genel bir çerçeve çizmektedir. Sonraki bölümlerde ise sırasıyla Hz. Muhammed (s.a.s.) dönemi, Hulefâ-yi Râşidîn Dönemi ve Emevî Dönemi'nde Bahreyn'in siyasî, sosyal, ekonomik ve kültürel durumu detaylı bir şekilde incelenmektedir. Son bölümde ise fizikî, siyasî, ekonomik, kültürel ve sosyal yönü ele alınmaktadır. Aynı zamanda Bahreyn'in tarihi süreçteki değişimi, görsel materyallerle desteklenerek sunulmaktadır. Yakın zamanda bir devlet konumuna gelen Bahreyn, tarih boyunca stratejik konumu ve doğal kaynakları sayesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, İslâm'ın yayılmasıyla birlikte de önemli bir İslâm merkezi haline gelmiştir. Özellikle Hz. IV Peygamber dönemi ve ilk İslâm halifeleri döneminde yaşanan siyasî ve dini gelişmelerde önemli bir rol oynayan Bahreyn, Emevî döneminde de çeşitli isyanlara sahne olmuştur. Burada başta Ebû Hüreyre, Enes b. Malik ve Alâ b. Hadramî olmak üzere birçok sahâbî görev almıştır.
Özet (Çeviri)
Turning to the history of cities and regions in Islamic history research enables us to better understand the complex fabric of Islamic civilisation. Studying the history of a city or region reveals how political, economic, social and cultural dynamics interacted, how societies were shaped and what role Islam played in these processes. This study deals with the political and social history of Bahrain, which has a great geographical and strategic importance, from the conquest process until the end of the Umayyad State. The thesis covers the pre-Islamic state structure of Bahrain, the new political order that emerged with the spread of Islam to the region, and the administrative, social and economic policies in the region until the end of the Umayyad State. The introductory part of the study, which consists of four main chapters, draws a general framework about the geographical and historical location of Bahrain, its situation in the pre-Islamic and early Islamic periods, stating the purpose and importance of the subject. In the following chapters, the political, social, economic and cultural situation of Bahrain during the Prophet Muhammad (s.a.s.) period, the Hulefah-yi Rashidîn period and the Umayyad period are examined in detail. In the last chapter, the physical, political, economic, cultural and social aspects of Bahrain are discussed. At the same time, the change of Bahrain in the historical process is presented with visual materials. Bahrain, which has recently become a state, has hosted many civilisations throughout history thanks to its strategic location and natural resources, and has become an VI important Islamic centre with the spread of Islam. Bahrain, which played an important role in political and religious developments especially during the Prophet's era and the first Islamic caliphs, was the scene of various revolts during the Umayyad period. Many Companions, especially Abu Huraira, Anas b. Malik and Ala b. Hadrami, served here.