Akut pankreatitte klinik ve etyolojik verilerin incelenmesi
Examination of clinical and etiological data in acute pancreatitis
- Tez No: 902413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, etiyoloji, prognoz, Acute pancreatitis, etiology, prognosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit (AP) klinik, laboratuar, inflamatuar ve radyolojik bulguların eşlik ettiği pankreasın akut inflamatuar bir hastalığıdır. Bu çalışmadaki amacımız, AP tanısıyla İnönü üniversitesi Gastroenteroloji servisinde yatan hastaların klinik, laboratuvar ve görüntülemelerini retrospektif olarak inceleyerek bu klinik özelliklerin hastalığın şiddeti, komplikasyon gelişimi, yatış süresi ve prognoz üzerine etkilerini inceledik . Gereç ve yöntem: Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji kliniğine Ocak 2009-Eylül 2021 tarihlerinde başvurarak AP tanısı alan 709 hastayı retrospektif olarak inceledik. AP tanısı alan hastaların demografik özellikleri, ek hastalıkları, mortalite durumları, etyolojik faktörleri, laboratuvar verilerine bakıldı ve hastaların klinik durumları hastalığın şiddetine , laboratuvar verilerine ve sonlanım durumlarına göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 290'ı (%40,9) erkek ve 419'u (%59,1) kadın olmak üzere toplam 709 AP tanılı hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 62,5±18,6 olarak bulunmuştur. Hastaların etiyolojileri incelendiğinde 167'si (%23,6) idiyopatik, 316'sı (%44,6) biliyer, 30'u (%4,2) ilaç, 38'i (%5,4) malignite, 55'i (%7,8) alkol, 20'si (%2,8) hiperlipidemi, 1'i (%0,1) pankreatik divisum ve 82'si (%11,6) ise ERCP sonrası pankreatit şeklinde belirlenmiştir. Hastalar Atlanta sınıflamasına göre incelendiğinde 520'sinin (%80,2) hafif, 120'sinin (%18,5) orta ve 8'inin (%1,2) ağır olduğu görülmüştür. Ayrıca CRP/albümin değeri yüksek olanlarda mortalite daha fazla olduğunu gördük. Exitus varlığı açısından incelendiğinde yaş ve cinsiyet açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Atlanta ve SIRS derecelendirmesinde skorun artmasıyla birlikte mortalite oranlarının artığını gördük. Sonuç: Bu bulguların sonucunda AP'nin klinik, laboratuvar, görüntüleme ve demografik özelliklerini bilmek yatış süresi ve hastalığın prognozu üzerine etkilerini anlamamızı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute pancreatitis (AP) is an acute inflammatory disease of the pancreas accompanied by clinical, laboratory, inflammatory and radiological findings. Our aim in this study was to retrospectively examine the clinical, laboratory and imaging images of patients hospitalized in the Gastroenterology service of İnönü University with the diagnosis of AP and to examine the effects of these clinical features on the severity of the disease, the development of complications, length of stay and prognosis. Materials and methods: We retrospectively analyzed 709 patients who applied to Malatya İnönü University Faculty of Medicine Gastroenterology clinic between January 2009 and September 2021 and were diagnosed with AP. Demographic characteristics, comorbidities, mortality status, etiological factors, laboratory data of the patients diagnosed with AP were examined and the clinical status of the patients were compared according to the severity of the disease, laboratory data and outcome. Results: A total of 709 patients with AP, 290 (40.9%) male and 419 (59.1%) female, were included in the study. The mean age of the patients was found to be 62.5±18.6 years. When the etiologies of the patients were examined, 167 (23.6%) were idiopathic, 316 (44.6%) biliary, 30 (4.2%) drugs, 38 (5.4%) malignancy, 55 patients. Alcohol (7.8%), 20 (2.8%) hyperlipidemia, 1 (0.1%) pancreatic divisum, and 82 (11.6%) post-ERCP pancreatitis. When the patients were analyzed according to the Atlanta classification, 520 (80.2%) were mild, 120 (18.5%) were moderate, and 8 (1.2%) were severe. In addition, we found that mortality was higher in those with high CRP/albumin values. When examined in terms of presence of exitus, no significant difference was observed in terms of age and gender. We found that mortality rates increased with increasing score in Atlanta and SIRS grading. Conclusion: As a result of these findings, knowing the clinical, laboratory, imaging and demographic characteristics of AP may enable us to understand its effects on the length of stay and prognosis of the disease.