Cengiz Dağcı'nın eserlerinde tabiat
- Tez No: 902425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cengiz Dağcı, tabiat, roman, Cengiz Dağcı, nature, novel
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, ömrünün savaşa kadar olan yirmi bir yılını Kırım topraklarında geçirmiş olan Kırım Tatarı Cengiz Dağcı'nın tabiata bakış açısı, eserlerinde doğaya yer veriş şekli, işgal ve baskı altındaki Kırım halkı için tabiatın önemi ve yazar tarafından imgeleniş biçimi belirlenmeye çalışılmış, bu yapılırken modernizm, romantizm, ekoeleştiri gibi düşünce yönelimleri üzerinde durulmuş, özellikle Türk mitolojisinin anlam derinliğinden yararlanılmıştır. Birinci bölüm olan“Giriş”kısmında araştırmanın amacı, konusu, önemi ve kaynakları hakkındaki bilgiler ile Kırım tarihine genel bir bakışa yer verilmiştir. İkinci bölümde Cengiz Dağcı'nın özel ve sanat hayatına, eserleri ile hayatı arasındaki benzerliklere; üçüncü bölümde Cengiz Dağcı'nın ana vakaları belirlenen eserlerine; dördüncü bölümde Cengiz Dağcı'nın eserlerindeki tabiat unsurlarının incelendiği çalışmaya, son bölümde ise inceleme sonucu ulaşılan çıkarımlara yer verilir. Çocukluğunu, insan hayatına tabiatın yön verdiği Kızıltaş köyünde geçiren yazarın sanatına ilham olan yine Kırım'ın doğasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the perspective of Cengiz Dağcı, a Crimean Tatar who spent twenty-one years of his life until the war in Crimea, on nature, the way he includes nature in his works, the importance of nature for the Crimean people under occupation and oppression and the way it is imagined by the author have been tried to be determined, and while doing this trends such as modernism, romanticism and ecocriticism were emphasized and especially the depth of meaning of Turkısh my mythology was benefited from. In the first chapter,“Introduction”, the purpose, subject, importance and sources of the research are explained and an overview of the history of Crimea is given. In the second part, Cengiz Dağcı's private and artistic life, the similarities between his works and his life; in the third part, Cengiz Dağcı's works whose main cases are determined; in the fourth part, the study in which the elements of nature in Cengiz Dağcı's works are analyzed, and in the last part, the conclusions reached as a result of the analysis are mentioned. Having spent his childhood in the village of Kyzyltash, where nature shapes human life, the author's art is inspired by the nature of Crimea.