Vakıf üniversiteleri ile akademik personel arasındaki sözleşmenin hukuki niteliği
The legal nature of the contract between foundation universities and academic staff
- Tez No: 902476
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE TUÇE GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vakıf Üniversitesi, Akademik Personel, Yargı Yolu, İş Sözleşmesi, İdari Hizmet Sözleşmesi, Foundation University, Academic Staff, Judicial Pathway, Employment Contract, Administrative Service Contract
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yükseköğretim faaliyeti ülkemizde bizzat devlet tarafından veya Anayasa 130. maddesi gereği vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumlarınca yürütülmektedir. Kamu tüzel kişiliğine sahip olan vakıf yükseköğretim kurumları idari ve mali yönden devlet üniversitelerinden bağışık tutulmuş akademik yönden ise devlet üniversiteleri ile aynı olarak konumlandırılmıştır. Vakıf yükseköğretim kurumlarının yaygınlaşmasıyla paralel olarak süregelen bir tartışma ise bu kurumlarda istihdam edilen akademik personelin sözleşmelerinin hukuki niteliği ve sözleşmeden kaynaklı alacaklara dair uyuşmazlıklarda yargı yerinin tespiti sorunudur. Doktrinde ve yüksek mahkemelerin kararlarında konuya ilişkin farklı görüşlerin benimsendiği, bundan dolayı da görevli yargı yolunun tespit edilmesi hususunda ihtilaflar doğduğu görülmektedir. Çalışmamızda vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapan personelin sözleşmelerinin hukuki niteliği tartışılmış ve buna ilişkin doktrindeki farklı görüşlere yer verilmiş, Yargıtay, Danıştay ve Uyuşmazlık Mahkemelerinin konuya yaklaşımı incelenmiştir. Son bölümde ise iş ilişkisi bakımından taraflar incelenmiş, sözleşmenin sona ermesi hali ve taraflar arasındaki davaya konu olabilecek işçilik alacaklarından bazılarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Higher education activities in our country are conducted either directly by the state or by higher education institutions established by foundations in accordance with Article 130 of the Constitution. Foundation higher education institutions, which possess public legal personality, are exempt from state universities in administrative and financial aspects but are positioned similarly to state universities in academic terms. A continuing debate, parallel to the proliferation of foundation higher education institutions, concerns the legal nature of the contracts of academic personnel employed at these institutions and the issue of determining the competent judicial authority in disputes arising from claims under these contracts. It is observed that different views on this matter are adopted in the doctrine and in the decisions of high courts, leading to conflicts in identifying the appropriate judicial forum. In our study, the legal nature of the contracts of personnel working at foundation higher education institutions is discussed, and the differing views within the doctrine are presented. The approaches of the Court of Cassation, the Council of State, and the Court of Jurisdictional Disputes are examined. In the final section, the parties are analyzed in terms of the employment relationship, the termination of the contract is considered, and some of the labor claims that may be subject to litigation between the parties are addressed.