Yol olasılığı yönetımı çerçevesınde salınımlı bir manyetik alan içinde karışık bir spin (1,3/2) ferrimanyetik ising sysyeminin dinamik manyetik özellikleri
Dynamic magnetic properties of a mixed spin (1,3/2) ferrimagnetic ising system in an oscillating magnetic field within the path probability method
  1. Tez No: 902602
  2. Yazar: ABDULRAHMAN MOHAMMED KAIF AWWADEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GENÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mixed spin (1, 3/2) Ising system, Dynamic phase transition temperatures, Phase diagrams, Oscillating external magnetic field, Hysteresis curves, Path probability method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Zamana bağlı bir manyetik alan altında ve iç içe geçmiş bir kare örgü üzerinde bir karma spin (1, 3/2) ferrimanyetik Ising sisteminin dinamik manyetik özellikleri yol ihtimaliyet metoduyla incelendi. Önce, manyetizasyonun sıcaklığa göre değişimleri elde edilerek dinamik faz geçişlerinin tabiatı (birinci veya ikinci dereceden faz geçişi) ve bu geçişlerin sıcaklık değerleri tespit edildi. Bu değerler kullanılarak dış manyetik alan-sıcaklık ve kristal alan etkileşme parametresi-sıcaklık düzlemlerinde dinamik faz diyagramları elde edilmiştir. Buna göre sistemin, dinamik üçlü kritik noktaya ve dinamik kritik uç noktaya sahip olduğu görülmüştür. İkinci olarak, sistem parametrelerinin farklı değerleri için dış manyetik alanın zamana göre değişimi elde edilerek sergilediği faz davranışları tespit edilmiş ve bunların dinamik faz diyagramlarındaki ile uyum içinde olduğu görülmüştür. Son olarak, tüm sistem sistem parametrelerinin farklı değerleri için sistemin dinamik histerisiz eğrileri elde edilip bunlara göre de dinamik coercive field ve remanent manyetizasyonlar çizilmiştir. Burada, yol ihtimaliyet metodunun bir avantajı olarak karşımıza çıkan ve hızlı katılaştırma tekniğinde teker hızına karşılık gelen çiftlenim sabitine göre elde edilen sonuçlar üzerinde özellikle durulmuştur. Gerek dinamik faz diyagramları gerekse dinamik histerisiz eğri davranışları için bulunan ilginç sonuçlar, bu konularda deneysel çalışan araştırmacılar için yol gösterici mahiyettedir. Anahtar Kelimeleri: Karma spin (1, 3/2) Ising sistemi, Dinamik manyetik faz geçiş sıcaklıkları, Faz diyagramları, Salınımlı dış manyetik alan, Histerezis eğrileri, Yol ihtimaliyet metodu
Özet (Çeviri)
The dynamic magnetic properties of a mixed spin (1, 3/2) ferrimagnetic Ising system under a time-dependent magnetic field and on an interlocking square lattice were investigated using the path probability method. First, the nature of the dynamic phase transitions (first or second-order phase transition) and the temperature values of these transitions were determined by obtaining the changes in magnetization according to temperature for the system parameters. Using these values, dynamic phase diagrams were obtained in the external magnetic field-temperature and crystal field interaction parameters-temperature planes. Accordingly, it was seen that the system has a dynamic tricritical point and a dynamic critical endpoint. Secondly, the phase behavior of the external magnetic field was determined by obtaining the time variation of the external magnetic field for different values of the system parameters, and it was seen that these were in harmony with the dynamic phase diagrams. Finally, the dynamic hysteresis curves were obtained for different values of all system parameters, and dynamic coercive fields and remanent magnetizations were drawn accordingly. Here, the results obtained according to the coupling constant, which is an advantage of the path probability method and corresponds to the wheel speed in the rapid solidification techniques, are particularly emphasized. The interesting results found for both dynamic phase diagrams and dynamic hysteresis curve behaviors are instructive for researchers working experimentally on these subjects.