Çocuklarda tek akciğer ventilasyonunda arndt bloker ve tappa endobronşial bloker kullanımının karşılaştırılması
Comparing arndt and tappa endobronchial blocker during pediatric one lung ventilation
- Tez No: 902616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM SAVRAN KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: One lung ventilation, pediatric lung isolation, endobronchial blocker, pediatric anesthesia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızda torasik cerrahi planlanan pediatrik hasta grubunda tek akciğer ventilasyonunda kullanılan Tappa ve Arndt endobronşial blokerin yerleşim kolaylığı, akciğer izolasyon başarısı, perioperatif solunum mekanikleri ve komplikasyonlara etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Bu çalışmadaki primer hipotezimiz Tappa endobronşial blokerin ucundaki 'Tappa açısı' nedeniyle Arndt blokere göre yerleşiminin daha kısa süreceğidir. Primer çıktımız laringoskopiden itibaren blokerin yerleştirilmesine kadar geçen süredir. Sekonder çıktılarımız ise akciğerin sönme derecesi, blokerin yerleştirilme kolaylığı, intraoperatif solunumsal(tidal hacim, solunum sayısı, hava yolu basınçları) ve hemodinamik parametreler, intraoperatif kan gazı, cerrah memnuniyeti, komplikasyonlar, postoperatif yoğun bakım ve hastane yatış süresidir. Gereç ve yöntem: Etik kurul onayı sonrası aile onamı alınmış toraks cerrahisi planlanan 1-18 yaş arası 44 hasta prospektif randomize tek kör çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup T(Tappa bloker) ve Grup A(Arndt bloker) olarak iki gruba ayrıldı. Genel anestezi indüksiyonu ve entübasyonu takiben fiberoptik bronkoskop ile Arndt veya Tappa endobronşial bloker operatif akciğer ana bronşuna yerleştirildi. Laringoskopiden itibaren geçen süre blokerin yerleştirilme zamanı olarak kaydedildi. Blokeri yerleştiren anestezist uygulama güçlüğünü 1 ile 5 arasında puan vererek değerlendirdi. Hastaların intraoperatif solunum parametreleri(Ppeak ve Pplato) 5 dakikada bir, SpO2 değerleri 15 dakikada bir ve hemodinamik verileri 10 dakikada bir olmak üzere kaydedildi. Tek akciğer ventilasyonu başlangıcından itibaren 5., 10., 15., ve 20. dakikalarda cerrah tarafından akciğer sönme skoru 0 ile 10 arası bir puan verilerek derecelendirildi. Akciğer izolasyonun 15. dakikasında arter kan gazı çalışılarak etkin ventilasyon ve oksijenasyon sağlandığından emin olundu. Bütün bu parametrelere ek olarak hastanın komplikasyonlar (bloker malpozisyonu,kaf balonunun patlaması, desaturasyon, hipotansiyon), cerrah memnuniyeti, hastane ve yoğun bakım kalış süresi de takip edildi. Bulgular: Çalışmamız 36 hasta ile tamamlandı. Çalışmanın primer çıktısı olan laringoskopiden itibaren bloker yerleştirilmesi için geçen süre Grup T'de(6 dk) Grup A'ya(15 dk göre) daha düşük bulundu (p0,05). Bloker kaf balonunun şişirilmesi için kullanılan hava miktarı Grup T'de[3(3-4)] anlamlı yüksek bulundu(p=0,04). İki grup arasında akciğer sönme skorları, SpO2 değerleri ve hemodinamik parametreler(OAB ve KTA) açısından anlamlı farklılık saptanmadı(p>0,05). Grup A'da Ppeak değeri sadece 5. ve 15. dk'de ve Pplato değeri 5.,15.,60.,65. ve 70. dk'de anlamlı yüksek saptandı [(p=0,02),(p0,05). Grup A'da postoperatif dönemde yoğun bakıma transfer(%67) ve yoğun bakımda kalış süresi [2(0-5)] anlamlı yüksek bulundu [(p=0,04),(p=0,02)]. Hastane yatış süresi her iki grup için benzer bulundu (p>0,05). Sonuç: Tappa blokerin pediatrik hastalarda daha kısa sürede yerleştirildiği çalışmamızda, Arndt blokere göre intraoperatif hava yolu basınçları, akciğer sönme skorları ve kan gazı değerleri açısından herhangi bir üstünlüğü bulunmamıştır. Pediatrik toraks cerrahisinde her iki blokerin de güvenli bir şekilde akciğer izolasyonu sağladığı söylenebilir. Anahatar Kelimeler: Tek akciğer ventilasyonu, pediatrik akciğer izolasyonu, endobronşial bloker, pediatrik anestezi
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to compare the ease of placement, efficacy of lung isolation, effects on perioperative respiratory mechanics and complications of Tappa and Arndt endobronchial blocker for pediatric patients undergoing thoracic surgery. Our primary hypothesis is that the placement of Tappa endobronchial blocker will be quicker compared to Arndt blocker due to its 'Tappa angle' at its tip. Our primary outcome is the time from laryngoscopy to successful placement of the endobronchial blocker. Our secondary outcomes are lung collapse score, ease of blocker placement, intraoperative mechanical ventilation(tidal volume, respiratory rate, airway pressures) and hemodynamic parameters, intraoperative blood gas analysis, surgeon satisfaction, complications and postoperative length of intensive care unit(ICU) and hospital stay. Material and Method: After obtaining parental consent following ethics committee approval, 44 patients, between the ages of 1 and 18,who will undergo thoracic surgery were included in our prospective randomized single-blind study. Patients were divided into two groups as Group T(Tappa blocker) and Group A(Arndt blocker). Following general anesthesia induction and intubation, either Arndt blocker or Tappa bronchial blocker was placed into the mainstem bronchus of the operative lung using a fiberoptic bronchoscope. Time from laryngoscopy to successful placement of the bronchial blocker was recorded. The anesthesiologist who placed the bronchial blocker assesed the difficulty of placement by a 5-point scale(1:very easy 5:impossible). We recorded the mechanical ventilation parameters(peak airway pressure and plateau pressure) every 5 minutes, SpO2 values every 15 minutes and hemodynamic parameters every 10 minutes. Lung collapse was evaluated by the surgeon at 5th,10th,15th and 20th minutes after the begining of one lung ventilation using a 10-point scale (0:fully inflated and 10:complete collapse). Arterial blood gas analysis was performed to ensure effective ventilation and oxygenation 15 minutes after the begining of one lung ventilation. Moreover, perioperative complications(blocker malposition,cuff balloon rupture,desaturation, hypotension),surgeon satisfaction and length of ICU and hospital stay were also recorded. Results: Our study was completed with 36 patients. The time from laryngoscopy to successful placement of the blocker, which was the primary outcome of our study, was found to be lower in Group T(6 minutes) than in Group A(15 minutes) (p0,05). The amount of air used to inflate the cuff balloon of the bronchial blocker was significantly higher in Group T[3(3-4)] (p=0,04). There was no significant difference between the two groups in terms of lung collapse scores, SpO2 values and hemodynamic parameters (mean arterial pressure and heart rate (p>0,05). In Group A, peak airway pressures at 5th and 15th minutes and plateau pressures at 5th,15th,60th,65th and 70th minutes were significantly higher [(p=0,02),(p0,05). Postoperative ICU admission(%67) and lenght of ICU stay[2(0-5)] were significantly higher in Group A even though lenght of hospital stay was similar for both groups.[(p=0,04),(p=0,02),(p>0,05)]. Conclusion: Our study, in which Tappa blocker placement for pediatric thoracic surgery took shorter in time, shows that there is no superiority of Tappa blocker over Arndt blocker in terms of intraoperative airway pressures, lung collapse score and arterial blood gas values. We think that lung isolation can be safely achieved in children undergoing thoracic surgery.