Ali Şeriati'nin fikirleri doğrultusunda sosyal medyaya felsefi bir bakış: İnsanlığın beşinci zindanı
A philosophical look at social media in accordance with Ali Shariati's ideas: The Fifth dungeon of humanity
- Tez No: 902822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA CİZMECİ ÜMİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ali Şeriati, Sosyal medya, Zindan, Felsefi bakış, Ali Shariati, Social media, Dungeon, Philosophical view
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET İnsan, varoluşu itibariyle hem bireysel hem de toplumsal yönü olan ve bu iki yönünün birbirine bağımlılığını kendi yaşam pratiğinde ortaya koyan bir canlıdır. Karşılaştığı her olay ve durumda seçimlerini özgür iradesiyle yaptığını düşünen insan, esas itibariyle yaşamı boyunca karşılaştığı her olay ve durumda tercihlerini ortaya koyarken belli başlı unsurların etkisi altındadır. Yaşam koşullarının kendisine dayattığı psikoloji içerisinde, insanın salt kendi seçimlerinin olup olmadığı konusu tartışmalı bir konudur. Yapısı itibariyle de zayıflıkları olan insan, içerisine doğduğu dünyada hem çevresel hem de sosyal faktörlerin etkisi altında kalmaktadır. Ali Şeriati, insanoğlunun hayatında dört belirleyici unsur olduğunu ileri sürerek; tabiatın belirleyiciliği, tarihin belirleyiciliği, toplumun belirleyiciliği ve insanın kendi belirleyiciliği şeklinde kategorize ettiği bu dört unsuru“zindan”benzetmesi ile literatüre kazandırmıştır. İnsanoğlu, tarih boyunca yaşanan, kırılma noktaları olarak değerlendirilebilecek bütün gelişmelerden olumlu ya da olumsuz biçimde mutlaka etkilenmiştir. Bu çalışmanın amacı Ali Şeriati'nin ileri sürdüğü bu dört unsura ek olarak, gelişen teknoloji sonrası yaşanan dijital devrimin bireyler ve toplumlar üzerindeki etkisini ele alıp beşinci belirleyici unsur olarak sosyal medyayı ortaya koymaktır. Çalışma literatür taraması yapılarak ve yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak yapılan araştırma sonucunda oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda bireyler ve toplumlar üzerindeki etkisiyle sosyal medyanın beşinci belirleyici unsur olarak ortaya konulabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Human beings are creatures that have both individual and social aspects in their existence and reveal the interdependence of these two aspects in their own life practice. A person who thinks that he makes his choices with his free will in every event and situation he encounters is essentially under the influence of certain factors while expressing his choices in every event and situation he encounters throughout his life. It is a controversial issue whether a person has only his own choices within the psychology imposed on him by his living conditions. Human beings, who have inherent weaknesses, are under the influence of both environmental and social factors in the world they are born into. Ali Shariati argues that there are four determining elements in the life of human beings; He introduced these four elements, which he categorized as the determination of nature, the determination of history, the determination of society and the determination of man himself, into the literature with the analogy of“dungeon”. Human beings have been affected, positively or negatively, by all the developments throughout history that can be considered as breaking points. The aim of this study, in addition to these four elements put forward by Ali Shariati, is to discuss the impact of the digital revolution after the developing technology on individuals and societies and to reveal social media as the fifth determining factor. The study was created as a result of research conducted by scanning the literature and using the semi-structured in-depth interview method. As a result of the study, it was seen that social media can be put forward as the fifth determining factor with its impact on individuals and societies.