Limited şirkette nakdî sermaye koyma borcu ve borca aykırılığın sonuçları
Cash capital investment debt in limited liability company and consequences of breach
- Tez No: 902850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Şirketler Hukuku, Limited Şirket, Sermaye, Nakdî Sermaye, Temerrüt, Iskat, Müdürler, Sorumluluk, Companies Law, Limited Liability Company, Cash Capital, Default, Deprivation of a Partner's Share, Forfeiture Procedure, Directors, Liability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Limited şirketler gerek kuruluş sayısı gerek tercih edilme yoğunluğu ile ticaret şirketleri arasında önemli bir konumdadır. Limited şirket, sermaye şirketinin temel türü olan anonim şirket gibi, bir sermaye şirketidir. Sermaye şirketleri, kuruluş ile kazandıkları tüzel kişiliğin bir gereği olarak ticarî faaliyetlerde bulunur. Hukukî işlemlere girişebilmesi için limited şirketin ihtiyaç duyduğu başlangıç malvarlığı, ortaklarca şirkete ifası taahhüt edilen ve alacaklıların temel güvencesini teşkil eden sermayedir. Sermaye, Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuatın izin verdiği çerçevede birçok tür ve biçimde taahhüt edilebilir. Çalışma kapsamında limited şirkete ifası taahhüt edilen para, eş deyişle nakdî sermaye borcu üzerinde yoğunlaşılmıştır. Nakdî sermaye koyma borcunun, ortaklar tarafından, şirket sözleşmesi ve Kanun'da öngörüldüğü üzere gereği gibi ifası beklenmektedir. Bu gereklilik kısmen veya tamamen yerine getirilmediğinde birtakım hukukî sonuçlar meydana gelir. Öyle ki, gereği gibi ifa bakımından sorunlu bir yan olmasa dahi gerek öğreti gerek uygulamada hukukî nitelik tartışmaları ve yer verdiğimiz bazı sorunlar gündeme gelebilmektedir. Tezimiz kapsamında limited şirkete ortaklar tarafından konulması taahhüt edilmiş nakdî sermaye borcu, borca aykırılık hâllerinin hukukî sonuçları ve sorun yaratması muhtemel diğer hususlarda yeni birer bakış açısı getirme gayretinde olacağız.
Özet (Çeviri)
Limited liability companies have a significant role in commercial life with both the number of establishments and the intensity of preference. Limited liability companies are capital companies like joint stock companies. They engage in commercial activities as a requirement of the legal personality acquired upon establishment. The asset that the company needs and mobilizes for the financial transactions that give rise to financial results and create legal consequences in the legal areas of its participants is the capital committed to be brought to the company by the partners. Within the legal framework, capital may be subscribed in various forms. This work focuses on the obligation to contribute money, in other words, cash capital, to limited liability company. The obligation to contribute cash capital must be duly performed by the partners as stipulated by the contract. However, if not fulfilled partially or completely, certain legal consequences will arise. In fact, even if there is nothing problematic in the will to perform as required, debates on the legal nature may arise in both theory and practice. In this dissertation, we will endeavor to bring a new perspective on the obligation of cash capital subscribed to the limited liability company, the legal consequences of breach of obligation and related issues.