Akdeniz ülkeleri kapsamında göçmenlerin iş gücü piyasasına uyum politikaları: Türkiye ve İtalya örneği
Labor market adaptation policies of migrants within the scope of mediterranean countries: The case of Türki̇ye and Italy
  1. Tez No: 902873
  2. Yazar: SERDAR PAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KOLUKIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Ekonomi, Sosyoloji, Demography, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz Göçler, İş Gücü Piyasası, Akdeniz Ülkeleri, Türkiye, İtalya, İrregular migrations, Labor Market, Mediterranean Countries, Türkiye, Italy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Akdeniz Göç Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Akdeniz Havzası, tarih boyunca göçmenlik olgusunun yoğun olarak yaşandığı bir bölge olmuştur. Bu bölge, dünya üzerinde önemli kıtaları birleştirmesi nedeni ile göçmenler için hedef ve transit ülkeleri bir araya getiren bir coğrafyaya sahiptir. Günümüzde ise göç hareketlerinin ana hedefi genellikle ekonomik ve iş gücü piyasası açısından gelişmiş olan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmaktadır. 20. yüzyılda meydana gelen Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) ve İkinci Dünya (1939-1945) Savaşı ile soğuk savaşın neden olduğu nüfus hareketleri; Akdeniz'e kıyısı olan AB ülkelerine veya Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere doğru düzenli veya düzensiz göç hareketlerine yol açmıştır. Türkiye UNCHR verilerinde dünya da en çok göçmen nüfusu içinde barındıran ülkelerin başında gelmektedir. Ayrıca İtalya'da aynı şekilde binlerce düzenli ve düzensiz göçmeni çatısı altında barındırmaktadır. Bu durum ülkelerin vatandaşlık, eğitim, sağlık, çalışma vb. gibi birçok farklı noktada politika üretmelerine sebep olmuştur. Bu politikaların en başında da göçmenlerin göç etmesindeki ana sebeplerinden biri olan iş gücü piyasasına uyum politikaları yer almaktadır. Bu nedenle çalışmamızda Türkiye ve İtalya'nın göçmenlere yönelik iş gücü piyasasına uyum noktasında uyguladıkları politikalarının analizi amaçlanmıştır. Çalışmanın sınırlılıklarını Akdeniz'in doğusunda yer alan Türkiye ile Orta Akdeniz bölgesinde bulunan İtalya'nın örneklem olarak seçilmesi oluşturmaktadır. İş gücüne uyum politikalarında, Türkiye ve İtalya; öncelikli olarak kayıtlı ve kayıt dışı çalışma üzerine yoğunlaşmış, ülkede bulunan göçmenlerin hangi iş kollarında daha çok yoğunlaştığını ve çalışan göçmenlerin ülkede bulunan yerli halk ile uyumunu göz önüne sererek politikalar üretmeye başlamışlardır. Yapılan bu çalışmada, literatür taramasına dayalı betimsel analiz yöntemini kullanılmıştır. Literatürde var olan araştırmalar, tez çalışmasının konusuyla ilgili olarak kapsamlı bir şekilde gözden geçirilerek incelenmiştir. Bu araştırma sürecinde, tezler, ilgili makaleler, kitaplar, raporlar ve diğer akademik kaynaklar taranarak uygun ve güvenilir veriler toplanmıştır. Ardından toplanan bu veriler betimsel analiz sürecinden geçilerek düzenlenip yorumlanarak tez çalışmasının hedeflediği olgularla ilişkilendirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Mediterranean Basin has been a region where immigration has been intense throughout history. This region has a geography that brings together target and transit countries for immigrants as it connects important continents in the world. Nowadays, the main target of migration movements is generally the European Union (EU) countries, which are developed in terms of economy and labor market. Population movements caused by the First World War (1914-1918) and the Second World War (1939-1945) and the Cold War in the 20th century; It has led to regular or irregular migration movements towards EU countries bordering the Mediterranean or developing countries such as Turkey. According to UNCHR data, Türkiye is one of the countries with the highest immigrant population in the world. In addition, Italy hosts thousands of regular and irregular immigrants alike. This situation affects the countries' citizenship, education, health, work, etc. It has caused them to produce policies at many different points such as. The most important of these policies are labor market adaptation policies, which are one of the main reasons for immigrants to migrate. For this reason, our study aims to analyze the policies implemented by Türkiye and Italy in terms of adaptation to the labor market for immigrants. The limitations of the study are the selection of Türkiye, located in the east of the Mediterranean, and Italy, located in the Central Mediterranean region, as samples. In labor force adaptation policies, Türkiye and Italy; They focused primarily on registered and unregistered work, and started to produce policies by considering which business lines the immigrants in the country are more concentrated in and the harmony of working immigrants with the local people in the country. In this study, descriptive analysis method based on literature review was used. The existing studies in the literature were comprehensively reviewed and examined regarding the subject of the thesis study. During this research process, appropriate and reliable data were collected by scanning theses, relevant articles, books, reports and other academic sources. Then, these collected data were organized and interpreted through the descriptive analysis process and were associated with the facts targeted by the thesis study.