İasos Antik Kenti doğu stoa cephesi koruma ve sunum önerisi
  1. Tez No: 902872
  2. Yazar: SEÇİL ERUYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİLE BİNNUR KIRAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Müdahale, İasos, Antik Kent, Arkeolojik Koruma, Conservation, Intervention, Iasos, Ancient City, Archaeological Conservation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Koruma ve Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Arkeolojik alanlar, geleceğe miras olarak aktarılan en önemli tarihi unsurlardan biridir. Arkeolojik alanların oluşturduğu mirasın korunma yöntemleri, koruma kavramının ortaya çıkışından bu yana tartışılan bir konudur. Koruma alanında uluslarası sözleşmeler temel yaklaşımlar belirtilmiş olsada, her uygulama kendi özelinde sorunlar ve farklı çözüm önerileri sunmaktadır. Kültür Bakanlığı'nın 2863 sayılı Koruma Yasasında belirtildiği üzere, korunması gerekli kültür varlığı niteliği gösteren yapıların ilgili yasalar, yönetmelikler ve ilkeler kapsamında detaylı belgeleme ve analizlerinin yapılması, korunmasına esas olacak şekilde restorasyon müdahale kararlarının belirlenmesi ve ilke kararları doğrultusunda gerekli projelendirme esasları yapılması hususlarına ilişkin hükümler belirtilmiştir. ICOMOS'un Mimari Mirasın Analizi, Korunması ve Strüktürel Restorasyonu İçin İlkeler (2003) ve ICOMOS'un Arkeolojik Mirasın Korunması ve Yönetimi Tüzüğü (1990) ve Kapsamında Karia Bölgesi Doğu Stoa Cephesi örneği üzerinden koruma sorunları ve çözmün önerileri sunulmuştur. Karia bölgesi, tarih boyunca deniz ticareti sebebiyle, etkileşime en açık bölgelerden biri olmuştur. Anadolu arkeolojisi içerisinde önemli veriler sunan Karia bölgesindeki önemli liman kentlerinden biri olan İasos Antik Kenti hem Helenistik hem de Roma dönemlerini içeren antik Yunan kent örneği olmasındanki öneminden dolayı çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bölgede bronz çağından itibaren birçok döneme ait yapı kalıntıları bulunmaktadır. Çalışmada koruma pratiğinin değerlendirilmesi öncesinde, karia bölgesinin önemi ve konumu, iasos antik kentinin önemi, konumu ve tarihi araştırılmıştır. Karia bölgesindeki stoalar incelenerek, dönemsel analizleri ve mimari özellikleri incelenmiştir. İasos Antik Kentine ilişkin yerinde gözlemler, geçmiş dönemlere ait yazınsal ve sözel kaynaklar incelenmiş, koruma pratiğinin örneklendirilmesi için belgeleme örneği olarak doğu stoa cephesinin rölöve ve restitüsyonu hazırlanmıştır. Tüm cephenin lazer tarama ile belgelenmesi yapılarak, yerinde manuel ölçüm rölövesi oluşturulmuştur. Yerinde gözlemler ile bozulma tespitleri hazırlanmıştır. İasos ile ilgili yapılmış olan önceki çalışmalardan yararlanılarak malzeme analiz sonuçlarına ulaşılmış ve bu çalışmada faydalanılmıştır. Antik dönem mimarisine ait yazılı ve sözel kaynaklar ile Karia Bölgesi ve İasos Antik Kenti özelinde hazırlanmış literatür incelenmiş, restitsüyon verilerine ulaşılmıştır. Özellikle iasos kazı başkanlığının arşivinden yararlanılmıştır. Mevcut durum analizi ve Karia Bölgesindeki stoaların mimarisine ait analojik verilerin karşılaştırıldığı güvenilirlik çalışması neticesinde restitüsyon önerisi geliştirilmiştir. Uluslararası koruma ilkeleri referans alınarak, İasos Antik Kenti Doğu Stoa Cephesinin korunmasına yönelik müdahale yöntemleri tanımlanırken, Karia Bölgesinde yer alan Euromos, Stratonikeia, Beçin, Letoon gibi antik kentlerindeki uygulama pratikleri incelenmiştir. Uygulama pratiklerinde yaşanan ve teorik tartışmalara konu olan birçok problemi Karia Bölgesindeki koruma alanları da barındırmaktadır. Araştırmanın sonuçları, belirli bir arkeolojik alanın korunması ve restorasyonu konusunda etkili yöntemlerin tanımlanması ve bu yöntemlerin diğer alanlara uygulanabilirliğinin incelenmesiyle ilgili önemli katkılar sunmaktadır. Bu, arkeolojik koruma politikalarının ve uygulamalarının geliştirilmesine yönelik önerilerin şekillendirilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Archaeological sites are among the most significant historical elements passed down as heritage to future generations. The methods of preserving the heritage created by archaeological sites have been a subject of discussion since the emergence of the concept of conservation. While international conventions outline basic approaches to conservation, each application presents unique challenges and different solutions. As stated in turkey's ministry of culture and tourism law no. 2863 on the protection of cultural heritage, detailed documentation and analysis of structures requiring preservation must be conducted in accordance with relevant laws, regulations, and principles. Restoration intervention decisions should be made based on these principles, and project planning must follow these guidelines. The Principles of ICOMOS for the Analysis, Preservation, and Structural Restoration of Architectural Heritage (2003) and the ICOMOS Charter for the Protection and Management of Archaeological Heritage (1990) provide a framework for addressing conservation issues and proposing solutions, particularly through the example of the Eastern Stoa Façade of the Karia Region. Historically, the Karia Region has been one of the most open areas for interaction due to its role in maritime trade. The Ancient City of Iasos, an important port city in the karia region, was chosen as the focus of this study due to its significance as an ancient greek city encompassing both the Hellenistic and Roman periods. The region contains structural remains from various periods, dating back to the bronze age. before evaluating conservation practices, the importance and geographical location of the karia region, as well as the historical and geographical significance of the ıasos ancient city, were researched. A detailed study of the stoas in the karia region was conducted, including their period-based analysis and architectural features. Site observations of Iasos, as well as a review of written and oral sources from past periods, were analyzed, and the eastern stoa façade was documented through a detailed recording and restitution process as an example of conservation practice. The entire façade was documented using laser scanning, and manual measurements were taken on-site to create a detailed survey. Observations were made to identify signs of deterioration. by utilizing previous studies on ıasos, material analysis results were obtained and integrated into this work. Written and oral sources related to ancient architectural practices, as well as literature specifically prepared for the karia region and ıasos, were reviewed to gather restitution data. The archives of the ıasos excavation directorate were particularly useful in this regard. Based on the current condition analysis and a comparative study of analogous architectural data from stoas in the Karia Region, a restitution proposal was developed. using international conservation principles as a reference, intervention methods for the protection of the eastern stoa façade of ıasos were defined. The application practices from other ancient cities in the Karia Region, such as Euromos, Stratonikeia, Beçin, and Letoon, were also examined. The challenges encountered in conservation practices and the theoretical debates surrounding them are also present in the conservation areas of the Karia Region. the results of this research provide significant contributions to the identification of effective methods for the preservation and restoration of specific archaeological sites and the examination of the applicability of these methods to other areas. This may help shape recommendations for the development of archaeological conservation policies and practices.