Orta derecede yüksek rakımda (Erzurum=2000m) yaşayan 6ay-6 yaş arasındaki çocuklarda apırlık, boy ve baş çevresi referans değerleri
- Tez No: 90293
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP AKDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Büyüme standartları, ağırlık, boy ve baş çevresi ölçümleri, malnütrisyon prevalansı, Growth standards, measurement of weight, height and head circumference, malnutrition prevalance
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Orta derecede yüksek rakımda 6 ay - 6 yaş grubu çocuklarda ağırlık, boy ve baş çevresi referans değerlerini ve malnütrisyon prevalansını belirlemeyi amaçladık. Bunun için 2884 çocuğun ağırlık, boy, baş çevresi ve orta kol çevresi (OKÇ) ölçümlerini yaptık ve 332 çocuğun prealbumin ve 298 çocuğun transferrin değerlerini belirledik. Referans değerlerin elde edileceği popülasyondan riketslileri, prematüre olanları, relatif tartısı (RT) % 90'ın altında ve % 110'un üzerinde olanları, orta kol çevres^aş çevresi (OKÇ/BÇ) oranı 0,31 'in altında ve 0,3 5 'in üzerinde olanları, vücut kitle indeksi (VKİ) % 5'in altında ve % 95'in üzerinde olanları ayıkladık. Kalan 1095 kişilik grubu hem ebeveyn eğitim seviyesi hem aylık gıda harcaması yüksek olan vakalar (330 çocuk) ile ebeveyn eğitim seviyesi ve/veya aylık gıda harcaması düşük olan vakalar (765 çocuk) olarak iki grup şeklinde ayırdık. Bu iki alt grubun ağırlık, boy ve baş çevresi ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak farklılık yoktu. Sonuçta 1095 kişilik grupta yaşa göre ağırlık, boy ve baş çevresi referans değerlerini elde ettik. Belirlediğimiz referans değerlerinin National Center for Health Statistics (NCHS) standartları ve İstanbul deniz seviyesi standartları ile kıyaslandığında daha düşük seviyede kaldığını gördük. RT'ye göre % 23,6, OKÇ/BÇ ye göre % 46, BMTya göre % 8 oranında malnütrisyon tespit ettik. Bizim grubumuzda prealbumin ve transferlinin malnütrisyon tanısında değerli bir indikatör olmadığım gördük. Sonuçlarımız toplumumuzda çocuk yaş grubunda malnütrisyonun çözümlenmeyi bekleyen çok önemli sağlık sorunu olduğunu ve yüksek rakımdaki çocuklar için ilgili rakımda elde edilmiş referans değerlerin kullanımının uygun olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY We aimed to determine the reference values for body weight, height and head circumference and the prevalance of malnutrition in 6 months - 6 years age group living at intermediate altitute. We measured body weight, height and head circumference of 2884, prealbumin values of 332 and transferrin values of 298 children. We excluded the subjects with ricketsia, prematurity, relative weight 110 %, the ratio of upper arm circumference/head circumference 0.35 and body mass index 95 % from the study population from which reference values would be obtained. The remaining 1095 cases were divided into two groups as their parents having high education level and monthly high food spending (330 children) versus those having low education level and/or monthly low food spending (765 children). There was no significant difference between these two groups in terms of body weight, height and head circumference. Finally we obtained reference values for body weight, height and head circumference according to age in a 1095-case population. We observed that these reference values were low when compared to the National Center for Health Statistics standards and the reference values obtained in at a sea-level altitute city, Istanbul. We determined malnutrition rate as 23.6 % according to relative weight, 46 % according to upper arm circumference/head circumference and 8 % according to BMI. We observed that prealbumin and transferrin were not valuable indicator in the diagnosis of malnutrition for our study population. These findings reveal that malnutrition is very important health problem to be solved in childhood age group in our population and that it could be suitable for children living at intermediate-high altitute to use reference values obtained at relevant altitute.