Orta derecede yüksek bir rakımda (Erzurum=2000m) yaşayan 6 ay-6 yaş arasındaki çocuklarda anemi prevalansı ve etyolojik faktörler
  1. Tez No: 90292
  2. Yazar: HASAN KOCAEFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP AKDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Referans değerler, anemi prevalansı, demir eksikliği anemisi, Reference values, anemia prevalence, iron deficiency anemia
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
vn ÖZET Bölgemizde 6 ay - 6 yaş grubu çocuklarda HGB, MCV ve RDW referans değerlerini, anemi prevalansını ve sebeplerini belirlemeyi amaçladık. Bunun için 1343 çocuğun venöz kan örneklerini kullandık. Referans değerlerin elde edileceği popülasyondan HGB ve MCV'ye azaltıcı, RDW'ye arttırıcı etki eden hipoferritinemili ve yüksek ESH'li vakaları ayıkladık. Kalan grupta deniz seviyesi değerlerine kıyasla %17 oranında mikrositoz ve/veya anizositozlu vaka vardı. Bu oran sebebiyle elde ettiğimiz MCV ve RDW değerlerinin referans olarak kullanılamayacağına karar verdik. HGB seviyelerine cinsiyet, ebeveyn eğitim durumu, aylık gıda harcaması, antesedan enfeksiyon ve malnütrisyonun istatistiksel etkisi yoktu. HGB 'ye azaltıcı yönde etkisini belirlediğimiz düşük MCV'li ve yüksek RDW'li vakaları da HGB referans değerlerinin elde edileceği popülasyondan çıkardık. Sonuçta HGB referans değerlerini elde ettik. Bulduğumuz ortalama HGB değerlerini deniz seviyesi değerleri ile kıyasladık. Bu ortalamalar 0,5-2 yaş grubu çocuklarda aymydı. 3 - 5 yaş grubunda 0,2 g/dL, 6 yaş grubunda 0,5 g/dL olmak üzere bizim değerlerimiz daha yüksekti. Belirlediğimiz HGB referans değerlerine göre anemi prevalansı %18,4 idi. Bu oranın yaş küçüldükçe arttığını gözledik (1 yaş grubunda %40). Anemi ve/veya mikrositoz ve/veya anizositozlu vakaların oranının %45'lere ulaştığım, yaş küçüldükçe bu oranın da arttığım (1 yaş grubunda %87) gördük. Anemiye %71,2 oranında yalnızca demir eksikliği, %9,7 oranında yalnızca akut enflamasyon sebep olmaktaydı. Demir eksikliği ile enflamasyonun birlikteliği %8,9 idi. Sonuçlarımız toplumumuzda çocuk yaş grubunda demir eksikliği profılaksisinin ve demir tedavisinin yaygınlaştırılmasının çözülmeyi bekleyen çok önemli sağlık sorunu olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
vm SUMMARY We aimed to determine the reference values for HGB, MCV and RDW and the prevalence and causes of anemia in 6 months - 6 years age group. We used venous blood samples of 1343 children for this purpose. We excluded subjects with hypoferritinemia and high ESR leading to decreased HGB and MCV and increased RDW. In the remaining group, 17% of cases had microcytosis and/or anisocytosis when compared to sea-level values, so we decided that the obtained values for MCV and RDW could not be used as the reference values. Gender, educational status of parents, monthly food-spend, antecedent infection and malnutrition had no statistically significant effect on HGB values. We also excluded the cases with low MCV and high RDW values from the population in whom the reference values for HGB would be obtained. Finally we obtained reference values for HGB. We compared the mean HGB values of our study with the mean HGB values of sea level. The mean values for 0.5-2 years of age group were same. Our reference values were 0.2 gr/dL higher in 3 -5 years of age group and 0.5 gr/dL higher in 6 years of group. Anemia prevalence according to the determined HGB reference values was 18.4%. We observed that this ratio was increased as the age decreased (40% for the year one age group). When it was evaluated together with microcytosis and/or anisocytosis cases, this ratio increased to 45% for overall population, and 87% for the year one age group. The causes of anemia were as follows: only iron deficiency, 71.2%; only acute inflammation, 9.7%, and iron deficiency anemia plus acute inflammation, 8.9%. These results have revealed that the prophylaxy for iron deficiency and widespreading of iron therapy are the important health topics in childhood in our region.