Fahreddîn er-Râzî'nin Mefâtihu'l-Gayb adlı eserinde ilahi sıfatlar bağlamında Mu'tezile eleştirisi
Criticism of Mu'tazila in the context of Divine attributes in Fakhr al-Din al-Razi's Work named Mefâtihu'l-Gayb
- Tez No: 902971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fahreddîn er-Râzî, Mu'tezile, İlahi sıfatlar, Mefâtîhu'l-Gayb, Fakhr al-Din al-Razi, Mu'tazila, Divine attributes, Mefâtîhu'l-Gayb
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada hicri 13. Yüzyılda yaşayan ve İslâm'ın Eş'arîlik mezhebine mensup olan Fahreddîn er-Râzî'nin Mefâtihu'l-Gayb adlı eserinde ilahi sıfatlar bağlamında Mu'tezile mezhebine yönelttiği eleştirileri ele alınmıştır. Müellifin bu eleştirileri tespit edilirken tezimizin adından da anlaşılacağı üzere kendi eseri olan Mefâtîhu'l-Gayb adlı eser en çok yararlanılan kaynak olmuştur. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları açıklanmıştır. Birinci bölümünde Fahreddîn er-Râzî'nin Mefâtîhu'l-Gayb adlı eserinde ilahi sıfatların mahiyeti bağlamında Mu'tezile'ye yönelttiği eleştirileri ele alınmış, Mu'tezile ve Fahreddîn er-Râzî'nin bu konudaki tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Fahreddîn er-Râzî'nin, ilahi sıfatların tasnifiyle ile ilgili konular bağlamında Mu'tezile'ye yönelttiği eleştirileri ele alınmış ve bu konuda Mu'tezile ve Fahreddîn er-Râzî'nin bu konudaki tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the criticisms of Fakhr al-Din al-Razi, who lived in the 13th century and was a member of the Ash'arite sect of Islam, against the Mu'tazila sect in the context of divine attributes in his work titled Mefâtihu'l-Gayb, were discussed. While determining these criticisms of the author, as can be understood from the name of our thesis, his own work, Mefâtihu'l Gayb, was the most used source. Our study consists of an introduction and two parts. The subject, purpose, method and sources of the introduction section are explained. In the first part, Fakhr al-Din al-Razi's work titled Mefâtihu'l-Gayb deals with the criticisms he made towards Mu'tazila regarding the nature of divine attributes, and these attitudes of Mu'tazila and Fakhr al-Din al-Razi are tried to be determined. In the second part, Fakhr al-Din al-Razi's criticisms of Mu'tazila in the context of issues related to the classification of divine attributes were discussed and the attitudes of Mu'tazila and Fakhr al-Din al-Razi on this issue were tried to be determined.