Sultan I. İzzeddin keykâvus ve dönemi (1211-1220)
Sultan izzeddin keykavus I and his period (1211-1220)
  1. Tez No: 902972
  2. Yazar: ÖZGÜR YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklu Devleti, I. İzzeddin Keykâvus, Saltanat
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Türkiye Selçuklu Devleti'nin Türk tarihinde önemli bir yeri vardır. Nitekim Anadolu'da kurulan bu Türk devleti, kurulduğu tarihten günümüze kadar Anadolu'nun Türk yurdu olmasına ve İslâmlaşmasına zemin hazırlamıştır. Bu da Türkiye Selçuklu Devleti'nin Türk dünyası tarihi açısından ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösterir niteliktedir. Kutalmışoğlu Süleyman Şah, I.ve II Kılıç Arslan, I. Gıyâseddin Keyhüsrev ve I. Alâeddin Keykubad gibi kurucu ve önemli hükümdarların yanında kısa iktidarına rağmen, yönetim anlayışı ve başarılarıyla göze çarpan Sultan I. İzzeddin Keykâvus (1211-1220),Türk tarihi alanında çalışanlar için liderlik yapısı, karakteri, ileri görüşlülüğü hususunda günümüzdeki devlet adamları ve liderlerinin muhakkak incelemesi gereken önemli bir model şahsiyet olduğu görülmektedir. Alâeddin Keykubad'ın gölgesinde kalmasına rağmen bu bilge hükümdardan önemli dersler almıştır. Sultan I. İzzeddin Keykavus Türkiye Selçuklu Devleti'ni kara devleti olmaktan çıkarıp Sinop ve Antalya gibi liman şehirlerini almıştır. Ermenilerle mücadeleleri, Suriye Seferi, Kıbrıs Frank Krallığı ile olan ilişkileri Türkiye Selçuklu Devleti açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Turkish Seljuk State has an important place in Turkish history. As a matter of fact, this Turkish state which was established in Anatolia has paved the way for Anatolia to become a Turkish homeland and to become Islamized from the date of its establishment until today. This shows how important the Turkish Seljuk State was in terms of the history of the Turkish world. In addition to the founding and important rulers such as Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Kılıç Arslan I and II, Gıyâseddin Keyhüsrev I and Alâeddin Keykubad I, Sultan İzzeddin Keykâvus I (1211-1220), who stood out with his management approach and achievements despite his short power, it seems that he is an important model figure to be studied by the researchers in the field of Turkish History and today's statesmen and leaders should definitely examine in terms of his leadership structure, character and foresight. Although he remained in the shadow of Alaeddin Keykubad, he learned important lessons from this wise ruler.Sultan I. İzzeddin Keykavus transformed the Turkish Seljuk State from being a land state and took port cities such as Sinop and Antalya. His struggles with the Armenians, his Syrian Campaign, and his relations with the Frankish Kingdom of Cyprus are important for the Turkish Seljuk State.