Causes of poverty and poverty alleviation strategies in Ghana
Gana'da yoksulluk nedenleri ve Gana'da yoksulluğu azaltmaya yönelik önlemler
- Tez No: 903082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Maliye, Econometrics, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Poverty, human development index, poverty alleviation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Granger nedensellik analizi ve saçılım grafiği bulguları, Gana'da yoksulluğu etkileyen faktörler ve yoksulluğu hafifletmenin potansiyel yolları hakkında, İnsan Gelişme Endeksi'ne (lnhdi) odaklanarak bilgiler sunmaktadır. Eğitim, gelecekteki insan gelişiminin en güçlü göstergesi olarak öne çıkmaktadır ve eğitimdeki iyileştirmelerin yoksulluğun azaltılmasına önemli ölçüde katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Kaliteli eğitime erişimin artırılması, istihdam olanaklarının iyileştirilmesine, daha yüksek gelir seviyelerine ve sağlık sonuçlarının iyileşmesine yol açacak, bu da yoksulluğun azaltılması için kritik öneme sahiptir. Diğer faktörler, örneğin pişirme yakıtı ve teknoloji ile ekonomik büyüme de insan gelişimi için orta düzeyde öngörü gücüne sahiptir. Bu, daha temiz pişirme teknolojilerine erişimin artırılması ve ekonomik büyümenin teşvik edilmesinin, yaşam koşullarını, sağlığı ve kamu hizmetlerini iyileştirerek yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Buna karşılık, tüketim harcamaları, iç tüketim, elektrik, enflasyon ve işsizlik gibi faktörler, lnhdi ile anlamlı bir öngörü ilişkisi göstermemekte ve bu durum, bu faktörlerin yoksulluk üzerindeki etkisinin daha karmaşık veya dolaylı olabileceğini düşündürmektedir. Saçılım grafiği analizi de bu bulguları pekiştirmektedir ve lnhdi ile eğitim, ekonomik büyüme, sermaye oluşumu ve enerji kullanımı gibi değişkenler arasında güçlü pozitif korelasyonlar göstermektedir. Bu ilişkiler, insan sermayesine yatırım yapmanın, ekonomik büyümeyi teşvik etmenin ve altyapıyı geliştirmenin yoksulluğu hafifletmek için etkili stratejiler olduğunu göstermektedir. Öte yandan, enflasyon ve işsizlik ile olan daha zayıf korelasyonlar, bu faktörlerin ele alınmasının daha hedefli politika müdahaleleri gerektirebileceğini düşündürmektedir. Genel olarak, sonuçlar, Gana'da yoksulluğun azaltılması için eğitimin iyileştirilmesi, ekonomik büyümenin teşvik edilmesi ve altyapının geliştirilmesinin önemini vurgulamakta, diğer faktörlerin ise kalkınmayı ve yoksulluğu azaltmayı etkili bir şekilde etkilemek için daha hassas yaklaşımlar gerektirebileceğini göstermektedir. anahtar kelimeler: yoksulluk, insani gelişme endeksi, yoksulluğun azaltılması.
Özet (Çeviri)
The Granger causality analysis and scatter plot findings offer insights into factors influencing poverty and potential ways to alleviate it in Ghana, with a focus on the Human Development Index (LNHHDI). Education stands out as the strongest predictor of future human development, suggesting that improvements in education can significantly contribute to poverty reduction. Enhancing access to quality education will lead to better employment opportunities, higher income levels, and improved health outcomes, which are critical for reducing poverty. Other factors, such as cooking fuel and technology and economic growth, also demonstrate moderate predictive power for human development. This indicates that increasing access to cleaner cooking technologies and fostering economic growth can help reduce poverty by improving living conditions, health, and public services. Conversely, factors like consumption expenditure, domestic consumption, electricity, inflation, and unemployment do not show significant predictive relationships with LNHHDI, suggesting that their impact on poverty may be more complex or indirect. The scatter plot analysis further reinforces these findings, showing strong positive correlations between LNHHDI and variables such as education, economic growth, capital formation, and energy use. These relationships suggest that investing in human capital, promoting economic growth, and enhancing infrastructure are effective strategies for alleviating poverty. Meanwhile, the weaker correlations with inflation and unemployment imply that addressing these factors may require more targeted policy interventions. Overall, the results emphasize the importance of improving education, stimulating economic growth, and developing infrastructure as key strategies for alleviating poverty in Ghana, while other factors may require more nuanced approaches to effectively impact development and reduce poverty.