Yoksullukla mücadelede sermaye piyasalarının rolü: Türkiye örneği
The role of capital markets in the fight against poverty
  1. Tez No: 465483
  2. Yazar: REGINALD OKYERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BÜLENT KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sermaye Piyasası, Poverty, Capital Markets, Stocks
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Modern dünyanın en önemli sorunu olan; yoksulluktan arınmış bir dünya ya da yoksulluğunen asgari seviyeye indirilmesi sağlamak sadece hükümetler için değil ayrıca fakirlerin kendisi için de önemlidir. Bu sorun aynı zamanda yoksulluk ile mücadele eden uluslararası organizasyonların daciddi bir sorunu haline gelmiştir. Yıllar boyunca sayısız stratejiler ve politikalar değişik hükümetler ve uluslararası organizasyonlar tarafından dünya çapındaki, özelikle kıtanın en fakir ülkesi olan Sahra-altı Afrika'daki fakirlik ile mücadele etmek için geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Ancak bu politikalar ve stratejiler arzu edilen hedefe ulaşamamıştır. Bu tez yoksulluğu yenmek amacı ile benimsenen politikaları ve stratejileri incelemek ve yoksulluğun alışagelmiş yöntemlerin dışında, yaygınlığını azaltmak amacı ile alternatif yollar bulmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma yoksulluk ile mücadelede ihtiyatlı bir alternatif olarak temel bir rol oynayan sermaye piyasalarına odaklanmaktadır. Bu tez yoksulluk kavramını, yoksulluğun değişik türlerini, yoksulluğun nasıl ölçüldüğünü ve yoksulluğun genel sebeplerini incelemekte. Sermaye piyasalarında kullanılan değişik araçları ve sermaye piyasalarına dâhil olan değişik kurumları inceleyecek olanbu tez sermaye piyasasının devasa potansiyelinin yoksulluk ile mücadelede sağladığı ihtiyatlı alternatiflerine bir bakış sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Of the prominent global challenges of the modern day not only for governments but also the poor themselves is the pursuit of a poverty free world or reducing poverty to its minimal level. This challenge has also become a global challenge resulting in leading international organizations now actively involved in the fight against poverty. A myriad of strategies and policies have over the years been formulated and implemented by various governments and international organizations to militate against widespread poverty especially in Sub Saharan Africa which happens to be the world's poorest continent. However these policies and strategies have not been able to achieved desired results. This thesis takes a look at some of the policies and strategies adopted to combat poverty and seek to find optional ways of alleviating the prevalence of poverty other than the conventional way of combating poverty. This study focuses primarily on the role of capital markets as a prudent alternative in combating poverty. The thesis examines the concept of poverty, the various types of poverty, how poverty is measured and the general causes of poverty. By examining the various instruments used in capital markets and the various institutions involved in capital markets this thesis takes a look at the huge potential that capital markets have in providing a prudent alternative in the fight against poverty.