The role of The United Nations in conflict resolution and youth involvement: Case of Libya
Birleşmiş Milletler'in çatışma çözümü ve gençlik katılımındaki rolü: Libya örneği
- Tez No: 903089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR YASİN ASAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Libya Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu, Çatışma, Barışı Koruma, Müdahaleler, Gençlik, Libya, United Nations, UNSMIL, Conflict, Peacekeeping, Interventions, Youth
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kaddafi rejiminin Şubat 2011'deki düşüşünün ardından, Libya çeşitli silahlı gruplar arasındaki çatışmaların bir savaş alanına dönüştü, bu da ülkenin iki ayrı hükümete bölünmesine neden oldu. Doğu Libya'da Abdullah Al-Thani, General Halife Hafter'in güçleri tarafından desteklenen bir grubu yönetiyordu. Bu arada, başkent Trablus dahil olmak üzere batıda, Fayez Al-Sarraj liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti yetki sahibiydi. Uluslararası ve bölgesel aktörler Libya'ya müdahale etti ve Birleşmiş Milletler krize yeni bir boyut kazandırdı. Bu çalışma, Birleşmiş Milletlerin Libya'daki misyonunu ve genç katılımını içeren girişimlerin üzerinde durarak çatışmayı çözme çabalarını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
After the fall of the Gaddafi regime in February 2011, Libya became a battleground for conflicts among various armed groups, leading to the country's division into two separate governments. Abdullah Al-Thani led one government in eastern Libya, supported by forces under Major General Khalifa Haftar. In the west, including the capital Tripoli, the Government of National Accord, headed by Fayez Al-Sarraj, held sway. International and regional actors sought to intervene, and the United Nations played a pivotal role, giving the crisis a new dimension. This study examines the United Nations' role in resolving the conflict, focusing on its mission in Libya and the involvement of youth through various programs and initiatives.