The role of women in conflict resolution and the United Nations
Çatışma çözümünde kadınların rolü ve Birleşmiş Milletler
  1. Tez No: 868230
  2. Yazar: ŞEFİKA BIÇAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL ÜNALP ÇEPEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Uluslararası çatışma çözümü, Barış inşası, Toplumsal cinsiyet, Liberal Feminizm, The Women's International League for Peace and Freedom, United Nations, International conflict resolution, Peacebuilding, Gender, Liberal Feminism, The Women's International League for Peace and Freedom
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anlaşmazlık Çözümü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kadınlar, çatışma yelpazesinde, mülteciler, yerinden edilmiş kişiler, savaşçılar, hane reisleri, topluluk liderleri, aktivistler ve barış inşacıları olarak çeşitli roller üstlenmektedir. Bu çalışmada kadının anlaşmazlık çözümündeki rolü toplumsal cinsiyet kavramının Birleşmiş Milletler (BM) tarihindeki gelişimiyle birlikte incelenmektedir. Vaka çalışması olarak da liberal feminist değerleri benimsemiş ve 1948 yılından bu yana BM'de danışmanlık statüsüne sahip, en eski uluslararası kadın sivil toplum örgütü olan Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) seçilmiştir. Bu çalışmanın amacı, WILPF'in, BM ile iş birliği içinde olarak, kurulduğu 1915 yılından günümüze barışa sağladığı katkıları liberal feminizm perspektifinden incelemektir. Tabandan gelen aktivizmden uluslararası diplomatik girişimlere kadar kadınlar, anlaşmazlıkları yatıştırma, diyaloğu teşvik etme ve çatışmanın temel nedenlerini ele alma yeteneklerini çeşitli alanlarda göstermişlerdir. Bu araştırma, kadınların çatışma çözümünde oynadığı çok yönlü rolleri araştırmakta ve kalıcı barış ve istikrar yaratmada toplumsal cinsiyeti kapsayan yaklaşımların önemini vurgulamaktadır. Çalışmada kadının anlaşmazlık çözümündeki rolü ve BM' nin kadının etkisini artırmadaki rolünü araştırmak için nitel araştırma yöntemlerinden vaka analizi araştırma metodu kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Women assume various roles across the spectrum of conflict as refugees, displaced persons, combatants, heads of households, community leaders, activists and peacebuilders. In this study, womens role in conflict resolution is examined in conjunction with the development of the gender concept in the history of the United Nations (UN). The Women's International League for Peace and Freedom (WILPF), aligning with liberal feminist values as the oldest international women's civil society organization with consultative status at the UN since 1948, is selected as a case study. The purpose of this study is to examine the contributions of WILPF, in cooperation with the UN, to peace since its founding in 1915 from the perspective of liberal feminism. From grassroots activism to international diplomatic initiatives, women have demonstrated their abilities to mitigate divisions, encourage dialogue, and address the root causes of conflict. This research investigates the multifaceted roles of women in conflict resolution, emphasizing the importance of inclusive approaches that encompass gender in creating lasting peace and stability. To explore the role of women in conflict resolution and the UN's role in increasing women's impact, a qualitative research methodology, case study, is employed as a research method.