Helikopter ebeveyn tutumlarının ergenlerin yaşam doyumları ve psikolojik iyi oluşları üzerindeki yordayıcı rolü
The predictive role of helicopter parental attitudes on adolescents' life satisfaction and psychological well-being
  1. Tez No: 903101
  2. Yazar: SENEM UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU PAMUKÇU KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter Ebeveyn Tutumu, Psikolojik İyi Oluş, Yaşam Doyumu, Helicopter Parenting Attitude, Psychological Well-Being, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı 14-18 yaş aralığındaki ergenlerin anne ve babalarından algıladıkları helikopter ebeveyn tutumlarının psikolojik iyi oluş ve yaşam doyumu düzeylerini yordama gücünün incelenmesidir.Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Çiğli ve Karşıyaka ilçelerinde bulunan liselerde eğitim görmekte olan 14-18 yaş aralığındaki toplam 378 lise öğrencisi (230 kadın, 148 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde, anneden ve babadan algılanan helikopter ebeveyn tutumununpsikolojik iyi oluş ve yaşam doyumu düzeylerini yordama gücünü belirlemek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ergenlerin anneden algıladıkları helikopter ebeveyn tutumununpsikolojik iyi oluş ve yaşam doyumu düzeylerini negatif yönde anlamlı düzeyde yordadığı; babadan algılanan helikopter ebeveyn tutumunun ise psikolojik iyi oluş ve yaşam doyumu düzeylerini yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the predictor power ofmaternal and paternal helicopter parenting attitudes perceived by adolescents between the ages of 14 and 18 on theirpsychological well-being and life satisfaction levels. The sample of the study consisted of 378 high school students (230 female, 148 male)aged 14-18 who were attending high schools in Çiğli and Karşıyaka districts of İzmir in the 2023-2024 academic year. The data were obtained through Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale, Life Satisfaction Scale, Psychological Well-Being Scale, and Personal Information Form. In the analysis of the data, multiple linear regression analysis was used to determine the predictive power of perceived maternal and paternal helicopter parentingattitudes on psychological well-being and life satisfaction levels.The findings revealed that perceived maternal helicopter parenting predicted psychological well-being and life satisfaction levels of adolescents in a negative and significant level; while perceived paternal helicopter parenting did not predict psychological well-being and life satisfaction levels.