Mevlanâ Celâleddîn-i Rûmî ve Ibnü'l-Fârız şiirlerinde ilahî aşk
Divine love in the poems of Mevlanâ Jalaluddin Rumi and Ibn al-Fâriz
- Tez No: 903103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FETTAH KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İlahî aşk, aşk şarabı, Mevlanâ Celâleddîn-i Rûmî, İbnü'l-Fârız, Divine love, love wine, Mevlanâ Celâleddîn-i Rûmî, İbnü'l-Fârız
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
MEVLANÂ CELÂLEDDÎN-İ RÛMÎ VE İBNÜ'L-FÂRIZ ŞİİRLERİNDE İLAHÎ AŞK ERDOĞAN, Fahreddin Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı ABD Tez Danışmanı: Doç.Dr. Fettah KUZU Eylül - 2024, 127 Sayfa Bu çalışma, Mevlanâ Celâleddîn-i Rûmî ile İbnü'l-Fâriz'in şiirlerinde ilahî aşkın karşılaştırmalı bir araştırması olup, iki şair özelinde Arap ve Türk edebiyatları karşılaştırılmıştır. Çalışma kapsamında tasavvuf edebiyatında ilahî aşkın tanımı, her iki şairin aşk anlayışı, ilahî aşk konusunu ele alış biçimlerindeki benzerlikler ve farklılıklar, her iki şairin ilahî aşkı ifade etme yöntemlerinin analizi yapılmıştır. Ayrıca, Mevlanâ Celâleddîn-i Rûmî ve İbnü'l-Fâriz'in şiirlerindeki ilahî aşkın tasavvuf edebiyatına genel etkisi, şairlerin tasvir ettiği ilahî aşkın insan ilişkileri ve ruhanîyet üzerindeki rolü incelenmiştir. İki şairin yaşadığı ortamın, çağrışım ve üslup çeşitliliğini açıklamada açık bir etkiye sahip olup olmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DIVINE LOVE IN THE POEMS OF MEVLANÂ JALALUDDIN RUMI AND IBN AL-FÂRIZ ERDOGAN, Fahreddin Master's thesis Department of Turkish Language and Literature Supervisor: Assoc. Prof. Fettah KUZU September - 2024, 127 pages This study is a comparative study of divine love in the poems of Mevlanâ Celâleddîn-i Rûmî and İbnü'l-Fâriz, and Arabic and Turkish literature are compared in the example of two poets. The study also includes the following topics. The definition of divine love in Sufî literature, the concept of love of both poets, similarities and differences in the way they deal with the subject of divine love, analysis of the methods of expressing divine love of both poets. In addition, the general effect of divine love in the poems of Mevlanâ Celâleddîn-i Rûmî and İbnü'l-Fâriz on Sufî literature, and the role of divine love depicted by the poets on human relations and spirituality were also examined. The thesis concludes that the environment in which the two poets lived has a clear impact in explaining the diversity of connotations and styles.