Hasan el-bennâ'nın düşünce hayatında Sahâbenin yeri
The Place Of The Sahâbes in the thought Life Of Hasan el-Bannâ
- Tez No: 903115
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Hasan el-Bennâ, Sahâbe, Islamic History Science, Hasan al-Banna, Sahâbe
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ülkemizde yer alan literatüre bakıldığında Mısırlı bir âlim olan Hasan el-Bennâ hakkında yeteri kadar çalışma yapılmadığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Hasan el-Bennâ'ya ait olan“Tasavvuf ve Ahlak Eğitimi”,“Risâleler”,“Dava ve Davetçinin Hatıraları”, Fıkıh“, ”Akâid“, ”Tefsir“, ”İslâm ve Siyaset“, ”Müslüman Kadın" adlı kitaplarında Hasan el-Bennâ'nın sahâbeye olan ilgisini çeşitli yönleriyle ele almaktır. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) yetiştirdiği sahâbîler sonraki nesillere örnek şahsiyetlerdir. Çağdaş nesillere örnek olmalarından dolayı onları çalışmalarda konu edinmek önemlidir. Bundan dolayı bahsi geçen kitaplarda literatür tarama yöntemiyle Hasan el-Bennâ'nın sahâbeye yönelik ifadeleri ve tespitleri incelenmiştir. Hasan el-Bennâ; çocukluğundan itibaren ilim hayatı içerisinde yetişmiş, Kur'an'ı ve sünneti baz alan bir anlayışla fikirlerine yön vermiştir. Haftalık ve aylık olarak yazdığı yazılarında tefsir, hadis, akâid, fıkıh, tasavvuf, siyaset gibi Temel İslâm İlimlerine yer vermiştir. Hasan el- Bennâ, 1928 yılında İhvân-ı Müslimîn Cemiyeti'ni kurarak tarih sahnesinde yer almıştır. İslâm dünyasını etkisi altına alan Batı taklitçiliğine karşı durmuş, başta Mısır olmak üzere tüm dünya Müslümanlarını İslam'ın öz kaynaklarına dönmeye davet etmiştir. Hasan el-Bennâ, Kur'an'ın ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) övgüsüne mazhar olan bu nesle saygı gösterilmesi gerektiği görüşünde olmuştur. Hasan el-Bennâ'nın gözüyle sahâbîlerin günlük hayatlarında, toplumda, devlet yönetiminde, eğitimde ve askeriyede sahâbenin bakış açısı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we look at the literature in our country, it is seen that there is no sufficien study about Hasan al-Bannâ, an Egyptian scholar. The aim of this study is to discuss various aspects of Hasan al-Bannâ's interest to sahâbe in Hasan al-Bannâ's books Mysticism and Moral Education, Treatises, Memories of Dava and Davetçi, Fıqh, Belief, Tafsir, Islam and politics, Muslim Woman. The sahâbes raised by the Prophet Mohammed are role models for the next generations. It is important to include them thanks to their role- model attitudes to modern generations. For this reason, Hasan al-Bannâ's statements and observations about the sahâbes were examined in the mentioned books by literature review method. Hasan al-Bannâ; who grew up in educational background from his childhood and guided his ideas an understanding the base on Qur'an and the Sunna. In his articles which he wrote weekly and monthly he included Basic Islamic Sciences such as tafsir, hadith, belief, fiqh, mysticism and politics. Hasan al-Bannâ took part in the scene of history by founding society of the Muslim Brothers in 1928. At the same time he has invited all of the people of muslim world to turn to sources of Islam. He thought that this generation, which was praised by the Prophet Muhammad and Qur'an, should be respected. The perspective of sahâbe has been revealed in important matters such as daily lives, society, state administration, education and military.