Öğrencilerin alternatif ve geleneksel tıbba ilişkin tutum ve davranışlarının belirlenmesine yönelik nicel bir araştırma
Students' alternative and traditional medicine to determine related attitudes and behaviors a quantitative research on
- Tez No: 903210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Tıp, Tamamlayıcı Tıp, Düşünsel Bakış, Tutum, Davranış, Traditional Medicine, Complementary Medicine, Intellectual View, Attitude, Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma sağlık alanında eğitim gören öğrencilerin alternatif ve geleneksel tıbba ilişkin tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri, Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesinde eğitim gören 5886 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi tercih edilmiştir. 600 öğrenciye anket dağıtılmış olup toplam 500 ankete geri dönüş sağlanmıştır. Bu anketler gözden geçirildiğinde 417 anketin kullanılmaya uygun olduğu görülmüştür. Araştırmada veri analizi yapılırken SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde ortalama, frekans, yüzde gibi tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmış aynı zamanda Independent Sample T- Test ve One Way Anova ile analizler gerçekleştirilmiştir. Cronbach alfa katsayılarının, geçerlik ve güvenirliğin test edilmesi amacı ile hesaplaması yapılmıştır. Ayrıca yapılmış olan çalışmanın güvenilirlik testi gerçekleştirilmiş ve tüm ölçek için Cronbach Alpha değeri 0,749 olarak saptanmıştır. Cronbach Alfa Değeri“Değişkenlerin birbirleriyle uyumlu olup olmadığı”bu analiz ile test edilmiştir. Geçerlilik testinde iç güvenirlik testinin uygulaması yapılmış ve uzman kişilere sorular gösterilerek, bu şekilde soruların geçerliliği test edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %69,3'ünün kadın, %30,7'sinin erkek olduğu görülmektedir. 17-22 yaş aralığına sahip öğrenci sayısı %82 oranla en fazla katılımcı oranını oluşturmaktadır. Katılımcıların %51,6'sı Sağlık Bilimleri Fakültesi, %34,5'i Tıp Fakültesi, %13,9'u Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileridir. Katılımcıların aile tipinin (%79,4) en fazla çekirdek aileden oluştuğu tespit edilmiştir. 220 öğrencinin ailesinin bulunduğu bölge İç Anadolu Bölgesidir (%52,8). Öğrencilerin kronik rahatsızlığının olup olmadığı sorulmuş ve anket sonuçlarına göre %9,1'inin kronik rahatsızlığının olduğu, %90,9'unun kronik rahatsızlığının olmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; cinsiyet ile CACMAS (Tamamlayıcı, Alternatif ve Geleneksel Tıp Tutum Ölçeği) ölçeğinin alt maddesi olan Tamamlayıcı Tıbba Düşünsel Bakış faktörü arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir (p0,193). Yaş ile Modern Tıbba Memnuniyetsizlik faktörü arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır (p>0,179). Kronik rahatsızlık ile Sağlığa Bütüncül Bakış faktörü arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir (p>0,038).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the attitudes and behaviors of students studying in the field of health towards alternative and traditional medicine. The population of the research consists of 5886 people studying at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Health Sciences, Dentistry and Medicine. Survey method was preferred as the data collection tool in the research. A survey was distributed to 600 students and a total of 500 surveys were returned. When these surveys were reviewed, it was found that 417 surveys were suitable for use. SPSS 21 package program was used when analyzing data in the research. Descriptive statistics such as mean, frequency and percentage were used to analyze the data, and analyzes were carried out using Independent Sample T-Test and One Way Anova. Cronbach's alpha coefficients were calculated to test validity and reliability. Additionally, the reliability test of the study was conducted and the Cronbach Alpha value for the entire scale was found to be 0,749.Cronbach's Alpha Value“Whether the variables are compatible with each other”was tested with this analysis. In the validity test, the internal reliability test was applied and the validity of the questions was tested by showing the questions to experts. It is seen that 69.3% of the students participating in the study are female and 30.7% are male. The number of students between the ages of 17-22 constitutes the highest proportion of participants with a rate of 82%. 51.6% of the participants are students of the Faculty of Health Sciences, 34.5% are students of the Faculty of Medicine, and 13.9% are students of the Faculty of Dentistry. It was determined that the family type of the participants (79.4%) mostly consisted of nuclear family. The region where the families of 220 students are located is the Central Anatolia Region (52.8%). The students were asked whether they had a chronic illness, and according to the survey results, 9.1% of them had a chronic illness and 90.9% did not have a chronic illness. According to the resutls of this study; It was determined that there was no significant difference between gender and the Intellectual View of Complementary Medicine factor, which is the sub-item of the CACMAS (Complementary, Alternative and Traditional Medicine Attitude Scale) scale (p0.193). There is a significant difference between age and the Dissatisfaction with Modern Medicine factor (p>0.179). It was determined that there was a significant difference between chronic illness and the Holistic View of Health factor (p>0.038).