Hasta hizmetleri çalışanlarının hasta hakları konusundaki bilgi düzeyleri: Bir sağlık grubu örneği
Knowledge levels of patient services employees on patient rights: A healthcare group example
  1. Tez No: 903218
  2. Yazar: GÖZDE GÜRBÜZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hak, Hasta, Hasta hakkı, İnsan hakkı, Hasta hizmetleri, Rights, Patients, Patient rights, Human rights, Patient services
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hasta hakları, insan haklarının bir alt kümesi olarak ifade edilmekte; insan hakları hasta haklarının temelini oluşturmaktadır. Hasta haklarının amacı, bireylerin ihtiyaç duydukları tüm sağlık hizmetlerinden adalet ve eşitlik ilkesi doğrultusunda faydalanması ve sağlıklı olmalarının sağlanmasıdır. Geçmişten gümünüze kadar hasta haklarını geliştirmek ve kapsamlı hale getirmek için bir çok çalışma yapılmıştır ve hasta haklarının önemi anlatılmıştır. Tez çalışmasında özel bir sağlık grubunun İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan seçilmiş üç hastanesinde görev yapan hasta hizmetleri çalışanlarının hasta hakları konusundaki bilgi düzeyini belirlemek; bilgi düzeylerinin demografik değişkenlere göre bir farklılık gösterip göstermediğini saptamak ve çalışanlarda hasta hakları konusunda farkındalık yaratmaktır. Çalışmaya katılmak için onam veren ve anket formunu dolduran hasta hizmetleri çalışanı araştırma kapsamına alınmış; örneklem seçilmemiştir. Çalışmaya yönelik Hasta Hakları Yönetmeliğinden yararlanılarak anket formu geliştirilmiştir. Anket formu, iki bölümden oluşmaktadır. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik ve hasta hizmetleri çalışanlarının hasta hakları konusundaki bilgi düzeylerini belirlemeyi amaçlayan ve 5'li Likert formatında hazırlanmış ifadeler yer almaktadır. Sonuçlara göre; çalışanların“bilgi toplam”ortalaması %94,91 olarak saptanmıştır. Araştırmada hasta hakları konusunda hasta hizmetleri çalışanlarının bilgi seviyelerinin yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. Hasta hizmetleri çalışanlarının hasta hakları konusunda bilgi düzeylerinde demografik özelliklerine göre anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Anlamlı farklılıklar: yaşa, medeni duruma, eğitim, çalışma süresine, bilgi varlığı, yönetmeliği okumadır. Hasta hizmetleri çalışanlarının hasta hakları konusunda bilgi düzeyini arttırmak, hasta memnuniyeti için önemlidir. Bilgi düzeyini arttırmak için hasta hizmetleri çalışanlarına ; sık eğitim verilebilir, hasta hakları yönetmeliğinden bahsedilebilir, işte tecrübeli ve tecrübesiz kişiler yan yana çalıştırılabilir gibi öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Patient rights are not expressed as a sub-set of human rights; Human rights constitute the rights of patients. The aim of patients' rights is to ensure that they benefit from all health services within the framework of the principle of justice and freedom and to maintain their health. From past to present, many studies have been carried out to summarize patient rights and the importance of patient diseases has been explained. Updating the information regarding patient rights of patient services employees working in a private healthcare group of the thesis and three selected hospitals located on the European side of Istanbul; The aim is to determine whether there is a difference in the level of knowledge according to demographic variables and to create continuity in terms of patient rights. Patient services who give consent to participate in the study and fill out the survey amount are eligible to apply for the scope of the research; It consisted of components. The Patient Rights Regulation for the study is used by using a survey form. The survey form consists of two parts. There are statements prepared in 5-point Likert format aimed at determining the demographic characteristics of the participants and the knowledge level of patient services staff regarding patient rights. According to the results; The“sum of information”of the people is calculated as 94.91%. The study revealed that the exchange of information among patient services employees on patient rights was high. Significant differences were found in the level of information among patient services employees on patient rights according to their demographic characteristics. Significant meanings are: age, marital status, education, length of service, presence of information, reading the regulation. The efficiency of patient services employees' information on patient rights is important for patient satisfaction. In order to process information, suggestions such as; Frequent training can be provided to patient services employees, patient rights management can be discussed, and experienced and experienced individuals can work side by side were presented.