Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi çalışanlarının hasta haklarına yönelik bilgi düzeyi ile hasta haklarına yönelik tutumlarının karşılaştırılması
Karadeniz Ereğli State Hospital patient rights for workers with knowledge level comparison of attitudes towards patient rights
- Tez No: 333207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hasta Hakları, Bilgi ve Tutum, Hastane Çalışanları, Patients' rights, Knowledge and Attitude, Hospital Staff
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsan haklarının sağlık alanındaki yansıması olarak karşımıza çıkan ve kaynağını insan haklarıyla ilgili belgelerden alan hasta hakları son yıllarda sağlık alanında en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Bu tez çalışmasında ikinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan personelin hasta hakları konusundaki bilgi ve tutumları karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Sağlık hizmeti bir ekip hizmetidir. Bu nedenle araştırma tüm hastane çalışanlarının hasta haklarına ilişkin görüşlerini ortaya koyabilmek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırma tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Zonguldak ilinde bulunan Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi? nde çalışan 314 çalışan oluşturmaktadır. EDH? de yapılan bu çalışmada araştırmaya katılanların hasta hakları konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi oldukları ancak hasta haklarına yönelik tutumlarının orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, patients? rights has been one of the most debated topics in the health care literature. It is accepted as a reflection of human rights in this field and deserves its importance attached to the documents about human rights. In this study,it is aimed to compare the knowledge and attitudes of the personnel about patient rights working in the second line health care facility. Medical service is a group work.Therefore,this research has been done in order to reflect the opinions of all the personnel of the hospital. This research is a defining study.The 314 personnel working in Kdz.Ereğli State Hospital constitute the samples of it. As a conclusion,major findings illustrate that the participants of the research have enough knowledge about patient rights; but, their attitudes towards patient rights are medium level.