Türkiye'de reklam sektörü çalışanları özelinde nöropazarlama uygulamalarının farkındalığı
Awareness of neuromarketing applications spesific to advertising industry employees in Türkiye
- Tez No: 903275
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEJLA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Reklam, Reklam Sektörü Çalışanları, Nöropazarlama Farkındalığı, Neuromarketing, Advertising, Advertising Industry Employees. Neuromarketing Awareness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de reklam sektörü çalışanlarının nöropazarlama uygulamalarına dair farkındalık düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Pazarlama tarihi için yeni bir alan olan nöropazarlama uygulamaları hakkında farkındalık düzeyleri ölçülecek olan reklam sektörü çalışanları verisi elde edilmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma tekniklerinden olan anket yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmaya 326 kişi katılım sağlamıştır. Reklam sektörü çalışanlarının nöropazarlama uygulamaları farkındalıklarının yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcılar eğitim düzeyi açısından incelendiğinde lisansüstü eğitime sahip katılımcıların lisans eğitim düzeyindeki katılımcılara göre farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bu araştırma cinsiyet değişkenine göre yorumlandığında kadın katılımcıların farkındalık düzeylerinin erkek katılımcılardan yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Tüm bu sonuçlar ile hem sektöre hem de alanyazıya katkıda bulunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the awareness levels of professionals in the advertising sector in Turkey regarding neuromarketing applications. Data on the awareness levels of individuals in the advertising sector about neuromarketing practices, a relatively new field in marketing history, have been collected. The survey method, a quantitative research technique, was employed in this study. 326 people participated in the research. It was determined that professionals in the advertising sector exhibit a high level of awareness of neuromarketing applications. When the participants were examined based on their educational levels, it was found that those with postgraduate education had higher awareness levels compared to participants with bachelor degree education. The study also revealed that, when interpreted based on the gender variable, female participants exhibited higher awareness levels than their male counterparts. This research aims to contribute to both the sector and the existing literature with these findings.