1960 darbesi sonrası Türkiye'de ideolojik gelişmeler
1960 ideological developments in Turkey after the Coup d'etat
  1. Tez No: 903284
  2. Yazar: ZEYNEP DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ KAAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Darbe, Sosyolojik Yapı, 1960 Darbesi, Tek Partili Dönem, Çok Partili Dönem, Ideology, Coup, Sociological Structure, 1960 Coup, Single Party Period, Multi-Party Period
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Toplumlarda bireyler ve kurumlar çeşitli fikirleri benimsemektedirler. İnsanlık tarihinde Sosyolojik, Asker-Sivil ilişkisi, Siyasal anlamda gerçekleşen tüm olayların birbirinden etkilendiği inkâr edilemez bir gerçektir. Sosyolojik ve Siyasal anlamda darbenin yarattığı etkilerin anlaşılması için bu tez çalışması gerçekleştirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde darbe kavramı yadsınamaz bir gerçektir. Osmanlı'dan bu yana dönem dönem gerçekleştirilmiş darbeler, demokrasiye ağır bir darbe vurmuştur. Darbe faaliyetlerinden sonra darbenin toplum üzerindeki etkileri, sosyolojik ve ideolojik açıdan her zaman ilgi çeken bir konu olmuştur. Bu tezin amacı; Türkiye'de gerçekleşmiş darbelerden, 1960 Darbesinin detaylı bir değerlendirmesini yapmak, darbe öncesinde ve darbe sonrasında şekillenen ideolojiler hakkında bilgi vermek ve kıyaslama yapmaktır. Bu tez, metin çözümlemesi ve tarama üzerine bir derleme çalışmasıdır. Tez içeriği: İdeoloji kavramları ve çeşitleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır. İdeoloji kavramlarının ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşen 1960 Darbesi ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Osmanlı Devleti dönemi, Tek Partili dönem ile Çok Partili dönem Türkiye'sinde gerçekleşen her türlü siyasi, sosyolojik açıdan değişim ve gelişimlerin değerlendirildiği ve son olarak darbe sonrası ideolojilerin, darbe öncesine göre nasıl şekillendiği ve olumlu, olumsuz yanlarını ifade ettiğimiz bir tez çalışması olmuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals and institutions in societies adopt various ideas. It is an undeniable fact that all events in the history of humanity in the sociological, military-civilian relations and political sense are affected by each other. This thesis study was carried out in order to understand the effects of the coup in the sociological and political sense. The concept of coup in the history of the Republic of Turkey is an undeniable fact. Coups that have been carried out from time to time since the Ottoman Empire have dealt a heavy blow to democracy. After the coup activities, the effects of the coup on the society have always been a subject of sociological and ideological interest. The aim of this thesis is to make a detailed evaluation of the 1960 coup in Turkey, to give information about the ideologies shaped before and after the coup and to make comparisons. This thesis is a compilation study on textual analysis and scanning. Thesis content: The concepts and types of ideology are explained in detail. After the concepts of ideology, detailed information about the 1960 Coup in the history of the Republic of Turkey is given. It has been a thesis study in which all kinds of political, sociological changes and developments in the Ottoman Empire period, Single Party period and Multi-Party period in Turkey are evaluated and finally, how the post-coup ideologies are shaped compared to the pre-coup period and how we express their positive and negative aspects.