Kronik tinnitusta GDNF-AS (glı̇al hücre kaynaklı nörotrofı̇k faktör antı̇sens RNA 1) gen polı̇morfı̇zmlerı̇nin rolü
The role of GDNF-AS (glial cell derived neurotrophic factor antisensen RNA 1) gene polymorphisms in chronic tinnitus
  1. Tez No: 903302
  2. Yazar: SEVGİ DERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÖRENAY BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Epigenetik, GDNF geni, GDNF-AS1 geni, Kronik tinnitus, Polimorfizm, Chronic tinnitus, Epigenetics. GDNF gene, GDNF-AS1 gene, Polymorphism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Derin S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Biyoteknoloji Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024. Amaç: GDNF, nöronun hayatta kalmasının, sinaptik plastisitenin, nörit dallanmasının ve nöral kök hücre göçünün/farklılaşmasının arttırılmasında rol oynayan bir grup nörotrofik faktördür. İşitsel yolda da anahtar rol oynayan GDNF'yi regüle eden GDNF-AS1 genide işitsel yolu etkileyebilir ve insanlarda işitsel performans üzerinde etkili olabilecek gen polimorfizmlerin için aday gen lokusları olabilir. Literatürde tinnitus ile GDNF geni arasındaki ilişkiyi gösteren çalışmalar mevcutken, GDNF genini regüle eden GDNF-AS1 polimorfizmleri arasındaki ilişkiyi sorgulayan bir çalışma mevcut değildir. Bu nedenle bu çalışmada GDNF`yi regüle eden GDNF-AS1 polimorfizmlerinin tinnitus patogenezindeki yerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla çalışmaya, KBB polikliniğine başvuran en az 3 aydır kulak çınlama yakınması olan ve tinnitus tanısı almış 18-55 yaş aralığında 70 olgu ile yine KBB polikliniğine başvuran ve tinnitus semptomu ile bir sistemik hastalığı bulunmayan aynı yaş grubunda 70 kontrol grubu dahil edildi. Tinnitus değerlendirmesi için olgulara timpanometrik ve odyolojik değerlendirme, tinnitus parametreleri ile psikoakustik değerlendirmeleri yapıldı ve olguların EDTA'lı tüplere 2cc periferik kan örnekleri alındı. Alınan periferik kanlarda tinnitusla ilişkili GDNF genini regüle eden 2 adet GDNF-AS1 SNP`lerine (rs62360233 A>C ve rs112179570 A>C) SNPType metodu ile Fluidigm platformu kullanılarak Real Time PCR ile bakıldı. Data analiz Fluidigm SNP genotyping analysis version 4.1.3 (Fluidigm, South San Francisco, CA, USA) kullanılarak yapıldı. Bulgular: Tinnitus hastalarında çınlamanın lokalizasyonu hastaların %47`sında sağ tarafta, %43`unda sol tarafta ve %10'nunda iki taraflı olarak saptandi. Tinnitus hastalarının %30, 6'sı 1 yıldan az süredir, %35'i 1-2 yıldır; 2-3 yıl için %23, 5 ve 3 yıl ve üzeri için %10, 6 tinnitus maruziyeti saptandı. Tinnituslu hastaların tinnitus şiddeti incelendiğinde %73'ünün normal işittiği, %16 çok hafif işitme kaybı, %11'inin ise hafif işitme kaybı olduğu belirlendi. Gruplar GDNF-AS1 rs62360233 A>C polimorfizminin genotip ve alel frekans dağılımı açısından karşılaştırıldığında, kronik tinnitus ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu(sırasıyla p=0, 043 ve p=0, 039). Sonuç: GDNF-AS1 rs62360233 polimorfizmi tinnitus patogenezinin mekanizmalarının anlaşılmasında bilgi sağlayabilir ve marker olarak kullanılabilir. Çalışma sonuçlarının daha yüksek vaka sayılarıyla doğrulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: GDNF (Glial Cell Line-Derived Neurotrophic Factor) is a group of neurotrophic factors that play a role in promoting neuron survival, synaptic plasticity, neurite branching, and neural stem cell migration/differentiation. GDNF-AS1, which regulates GDNF, may influence the auditory pathway and serve as candidate gene loci for gene polymorphisms that could affect auditory performance in humans. While studies have demonstrated the relationship between tinnitus and the GDNF gene, there is no study investigating the association between GDNF-AS1 polymorphisms, which regulate the GDNF gene, and tinnitus. Therefore, this study aimed to investigate the role of GDNF-AS1 polymorphisms in the pathogenesis of tinnitus. Materials and Methods: For this purpose, 70 subjects aged between 18 and 55 years with a complaint of tinnitus lasting at least 3 months and diagnosed with tinnitus in the ENT clinic were included in the study, along with 70 control subjects from the same age group without any systemic disease but with tinnitus symptoms. Tinnitus assessment included tympanometric and audiologic evaluations, psychoacoustic assessments based on tinnitus parameters, and collection of 2cc peripheral blood samples in EDTA tubes from the subjects. Two GDNF-AS1 SNPs (rs62360233 A>C and rs112179570 A>C) regulating the GDNF gene associated with tinnitus were examined using the Fluidigm platform with the SNPType method and Real-Time PCR. Data analysis was performed using Fluidigm SNP genotyping analysis version 4.1.3. Results: Tinnitus localization was found to be on the right side in 47% of tinnitus patients, on the left side in 43%, and bilateral in 10%. It was observed that 30.6% of tinnitus patients had tinnitus exposure for less than 1 year, 35% for 1-2 years, 23.5% for 2-3 years, and 10.6% for 3 years or more. When the severity of tinnitus in tinnitus patients was examined, it was determined that 73% had normal hearing, 16% had very mild hearing loss, and 11% had mild hearing loss. When comparing the genotype and allele frequency distribution of the GDNF-AS1 rs62360233 A>C polymorphism between chronic tinnitus and control groups, a statistically significant difference was found (p=0.043 and p=0.039, respectively). Conclusion: The GDNF-AS1 rs62360233 polymorphism may provide insights into the mechanisms of tinnitus pathogenesis and can be used as a marker. Confirmation of the study results with larger sample sizes is recommended.