Kronik tinnitus tedavisinde akıllı telefon uygulamasıyla verilen danışmanlık ile yüz yüze verilen danışmanlığın karşılaştırılması
Comparison of counseling provided via smartphone application and face-to-face counseling in the treatment of chronic tinnitus
- Tez No: 942041
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA TOKGÖZ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon uygulaması, danışmanlık, depresyon, tinnitus, uyku kalitesi, Smartphone app, counseling, depression, tinnitus, sleep quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tinnitus tedavisinde danışmanlık, bireylerin tinnitusla başa çıkmalarını kolaylaştırarak tinnitusun günlük hayattaki olumsuz etkilerini azalmaktadır. Bununla birlikte tinnitus danışmanlığının akıllı telefon uygulaması (ATU) aracılığıyla sunulması, erişim kolaylığı ve maliyet etkinliği açısından önemli bir alternatif sunmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada yüz yüze verilen tinnitus danışmanlığı (YYD) ile akıllı telefon uygulamasıyla verilen danışmanlığının (ATUD) tinnitus şiddeti, depresyon düzeyi, uyku kalitesi ve genel rahatsızlık seviyesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırması amaçlanmıştır. En az 6 aydır subjektif tinnitus şikayeti olan 18 yaş üstü 42 tinnituslu bireye rutin odyolojik ve tinnitus değerlendirmeleri yapılmıştır. ATUD grubu (n=21) ve YYD grubu (n=21) olarak 2 gruba ayrılmıştır. Bireylere ilk görüşme formu, takip formu, Mini Mental Test, Görsel Analog Skalası (GAS), Tinnitus Engel Ölçeği (TEÖ), Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulanmıştır. Gruplar danışmanlık öncesinde (DÖ), danışmanlık sonrası (DS) 2. hafta ve DS 6. hafta olmak üzere 3 kez değerlendirilmiştir. TEÖ sonuçlarına göre, her iki grupta da fonksiyonel, emosyonel ve katastrofik alt test puanları ile toplam puanlar DS 6. haftada anlamlı derecede azalmıştır (p0,05). Protokolünü bu çalışmada oluşturduğumuz tinnitus danışmanlık hizmetinin ATU ile uygulanması; tinnitus şiddetini (TEÖ'ya göre), tinnitus rahatsızlığını ve depresyonu azaltmada etkilidir. Yüz yüze verilen tinnitus danışmanlığı tinnituslu hastaların uyku kalitesini arttırdığı ve ATU ile verilen tinnitus danışmanlığının bu konudaki etkinliğinin arttırılması gerektiği düşünülmüştür. Maliyet etkin, kolay ulaşılabilir ve zaman tasarrufu sağlayan ATU, tinnitus tedavisi için umut vaat eden bir seçenektir ve en az yüz yüze verilen tinnitus danışmanlığı kadar faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Counseling in tinnitus treatment facilitates individuals to cope with tinnitus and reduces the negative effects of tinnitus in daily life. However, providing tinnitus counseling through a smartphone application (APP) offers an important alternative in terms of ease of access and cost-effectiveness. Therefore, the aim of this study was to compare the effects of face-to-face tinnitus counseling (FFC) and tinnitus counseling via smartphone application (APPC) on tinnitus severity, depression level, sleep quality and general discomfort level. Routine audiologic and tinnitus evaluations were performed in 42 tinnitus patients over 18 years of age with subjective tinnitus complaints for at least 6 months. They were divided into 2 groups as the APPC group (n=21) and the FFC group (n=21). Initial interview form, follow-up form, Mini Mental Test, Visual Analog Scale (VAS), Tinnitus Handicap Inventory (THI), Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) and Beck Depression Scale (BDS) were applied to the individuals. The groups were evaluated 3 times before counseling (BC), 2 weeks after counseling (2W) and 6 weeks after counseling (6W). According to the results of the THI, functional, emotional and catastrophic subtest scores and total scores decreased significantly in both groups at 6 weeks after counseling (p0.05). Implementation of the tinnitus counseling service, the protocol of which we established in this study, with APPC is effective in reducing tinnitus severity (according to the THI), tinnitus discomfort and depression. It is thought that face-to-face tinnitus counseling improves the sleep quality of patients with tinnitus and the effectiveness of tinnitus counseling with APP should be increased in this regard. Cost-effective, easily accessible and time-saving, APP is a promising option for tinnitus treatment and is at least as beneficial as face-to-face tinnitus counseling.