Müzik öğretmenlerinin aktif öğrenmeye yönelik algılarının incelenmesi
Examining music teacher's sense perceptions towards active learning
  1. Tez No: 903470
  2. Yazar: ÖZGE AYSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KUBİLAY CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, İşbirlikli öğrenme, Müzik eğitiminde aktif öğrenme, müzik eğitimi, Müzik Öğretmeni, Active learning, Cooperative learning, Active learning in music education learning, Music education, Music teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Eğitim, bilgi ve becerilerin aktarılmasında, üst düzey düşünme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda, Aktif öğrenme, öğrencinin öğrenme sürecinde bilgiye ulaşırken kendi becerileri ile doğruyu ve yanlışı gördüğü bir yöntemdir. Geleneksel müzik dersinde öğretmenin daha merkezde olduğu bir öğrenme süreci yer alırken aktif öğrenme ile gerçekleşen bir müzik eğitiminde ise öğrencinin en üst düzeyde düşünmesine olanak sağlayan, öğrenciyi sürece dahil ederek bilginin aktarımında öğrencinin merkezde olduğu bir öğrenme süreci yer almaktadır. Öğrenci aktif öğrenmede düşüncelerini rahatça ifade edebilir, tartışıp değerlendirmesini yapabilir. Aktif öğrenmenin müzik öğretmenleri tarafından ne ölçüde bilindiği ve derslerinde ne ölçüde kullandıkları bu çalışmanın problemi olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada müzik öğretmenlerinin aktif öğrenme ile ilgili algılarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda müzik öğretmenlerin aktif öğrenme hakkındaki bilgileri, aktif öğrenme için uygun ortamın ne olduğu, avantajları ve dezavantajları, öğretmenlerin derste kullandıkları diğer yöntemlerin ne olduğu ile ilgili sorulara cevap aranmıştır. Çalışmada nicel araştırma yaklaşımına dayalı tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kuzey Marmara bölgesinde görev yapan 109 müzik öğretmeni oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından oluşturulan anket 23 sorudan oluşmaktadır. Çalışmanın literatür taramasında aktif öğrenme ve müzik ile ilgili tezler ve makaleler incelenmiştir. İlgili literatürde aktif öğrenme ile beraber ele alınan işbirlikli öğrenme bu çalışmada yer almıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilere bakıldığında, aktif öğrenmenin yeterince bilinmemesi ve aktif kelimesinin bilinen diğer yöntemlerle karıştırılması, geleneksel öğretim ya da farklı öğretim uygulamalarına ağırlık verilmesine sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Education plays an important role in transferring knowledge and skills and developing high-level thinking and communication skills. In this context, active learning is a method in which the student find out right and wrong with his/her own skills while accessing information in the learning process. In traditional music lessons, there is a learning process in which the teacher is more central, while in a music education with active learning, there is a learning process in which the student is at the center in the transfer of knowledge by involving the student in the process, allowing the student to think at the highest level. In active learning, students can express their thoughts freely, discuss and evaluate them. The extent to which active learning is known by music teachers and to what extent they use it in their lessons was determined as the problem of this study. This study aims to examine music teachers' perceptions of active learning. In line with this purpose, it's ained to response these questions, mentioned below, music teachers' knowledge about active learning, what the appropriate environment for active learning is, advantages and disadvantages, what the other methods teachers used in the lesson. Survey model based on quantitative research approach was used in the study. The sample of the study consists of 109 music teachers working in the North Marmara region. Questionnaire technique was used to collect the data. The questionnaire created by the researcher consists of 23 questions. In the literature review of the study, theses and articles related to active learning and music were examined. Cooperative learning, which is discussed together with active learning in the related literature, was included in this study. When we check all data what had already got ın conclusion of the research, not knowing about the active learning sufficiently and mixing the active word with the other methods, causes concentrating on the traditional ways or different teaching practices.