Dijital reklamlarda hareketli grafik kullanımı
Using motion graphics in digital advertisements
  1. Tez No: 903544
  2. Yazar: MERVE EKMEKCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLLÜ YAKAR TAPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Reklam, Hareketli Grafik, Reklam, Reklam Ortamları, Digital Advertising, Motion Graphics, Advertising, Advertising Media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Dijital reklamcılığın hızla gelişmesi ve reklam mesajlarının daha dikkat çekici hale getirilmesi ihtiyacı, hareketli grafiklerin bu alandaki rolünü önemli hale gelmektedir. Hareketli grafikler, reklamın görsellik, dikkat çekicilik ve mesajın akılda kalıcılığı açısından diğer unsurlara göre farklı avantajlar sunmaktadır. Bu doğrultuda, çalışma kapsamında, farklı platformlarda ödül almış başarılı reklamlar incelenmiş, reklamın görsel özellikleri ve izleyici üzerindeki etkilerini anlamak üzere uzman görüşleri alınmıştır. Araştırma sürecinde, GMK, Kristal Elma, The Motion Awards, Cannes Lions ve Gold ADDY gibi prestijli ödül platformlarında başarı elde etmiş 10 farklı reklam, örneklem olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemine dahil edilen bu reklamlar, üç uzman görüşü doğrultusunda detaylı bir analizden geçirilmiştir. İlk olarak uzmanlara dijital reklam ve hareketli grafik tasarımına dair beş temel soru yöneltilmiş, ardından belirlenen 10 reklam özelinde ayrıntılı sorular sorulmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda, hareketli grafiklerin dijital reklamcılıkta hedef kitleye yönelik dikkat çekme, görsel algıyı yönlendirme ve mesajın akılda kalıcılığını artırma özellikleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, hareketli grafiklerin doğru kullanıldığında izleyiciyle güçlü bir etkileşim sağladığı, ancak karmaşık ve hızlı grafiklerin kısa süreli dikkat çekici olsa da kalıcı bir etki bırakmada sınırlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of digital advertising and the increasing need to make advertising messages more attention-grabbing, the role of motion graphics in this field has gained significance. Motion graphics offer distinct advantages over other elements in terms of visual appeal, attention retention, and message memorability. Accordingly, this study examines award-winning advertisements from various platforms and gathers expert insights to understand their visual features and impacts on audiences. The research sample comprises ten different advertisements that have won recognition on prestigious award platforms such as GMK, Kristal Elma, The Motion Awards, Cannes Lions, and Gold ADDY. These selected advertisements were analyzed in detail with the guidance of three experts. Initially, experts were asked five fundamental questions related to digital advertising and motion graphic design, followed by specific questions concerning the ten selected advertisements. Based on the findings, the study evaluates the effectiveness of motion graphics in digital advertising, focusing on their ability to capture the target audience's attention, guide visual perception, and enhance message retention. The results indicate that when used appropriately, motion graphics can create a strong interaction with the viewer; however, complex and fast-paced graphics, while capturing short-term attention, have limitations in leaving a lasting impact.