Kuman ve Memlûk Kıpçakçasının söz varlığı ile kavram alanı sınıflandırması
Vocabulary and conceptual area classification of Kuman and Mamluk Kipchak turkish
- Tez No: 903626
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN EMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kıpçak Türkçesi Söz Varlığı, Kavram Alanı Sınıflandırması, Kıpçak Sözlükleri ve Eserleri, The Vocabulary of Kipchak Turkish, Conceptual Field Classification, Kipchak Dictionaries and Works
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1030
Özet
Sözlükler; bir dilin yazıldığı zaman ve sahada kullanılan söz varlığını içine alan ve ait olduğu milletin tarihini, üzerinde yaşadığı coğrafyanın sınırlarını, yaşantısını, kültürünü vb. sahip olduğu bütün değerleri ve verileri gösteren önemli kaynaklardandır. Bu tez çalışmasında, tarihî Kuman Kıpçak Türkçesinin söz varlığını içeren Codex Cumanicus adlı sözlük ve Memlûk Kıpçak sahasında yazılmış sözlükler ile bu sahada yazılmış eserlerin sözlükçeleri taranarak elde edilen söz varlığı bir araya getirilmiş, Kıpçak Türkçesi söz varlığı oluşturulmuş; elde edilen sözcükler yabancı ve temel söz varlığı olarak ayrıştırılmış ve ayrıştırılan bu sözcükler kavram alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Böylece hem bir döneme ait söz varlığı tespit edilmiş hem de kavram alanlarına göre sınıflandırılmış olmaktadır. Bu sayede yapılacak yeni çalışmalara kaynaklık etmek, dönemin söz varlığının niteliğini ve zenginliğini ortaya koymak, günümüzdeki kavram alanı çalışmalarına katkıda bulunmak ve Türk dili çalışmalarına kaynak kazandırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dictionaries are among the most important sources that encompass the lexicon of a language as used during a particular time and within a specific region, reflecting the history of the people to whom the language belongs, as well as the geographical boundaries, lifestyle, culture, and all other inherent values and data. In this thesis, the lexicon of historical Kipchak Turkish, as documented in the Codex Cumanicus and in dictionaries and glossaries compiled within the Mamluk Kipchak region, has been systematically collected to create a comprehensive Kipchak Turkish lexicon. This collected lexicon has been further divided into basic and foreign lexical items, which have then been classified according to conceptual fields. As a result, not only has the lexicon of a specific period been identified, but it has also been organized based on conceptual domains. The aim is to serve as a resource for future studies, to reveal the nature and richness of the vocabulary of the period, to contribute to contemporary conceptual field studies, and to provide a valuable source for Turkish language research.