Kamu icra hukukunda haczedilmezlik
Non-seizability in public enforcement law
- Tez No: 903645
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu Alacağı, Kamu İcra Hukuku, Haciz, Haczedilmezlik, public claims, public enforcement law, seizure, non-seizability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kamu alacakları kamu hizmetlerinin finansmanını sağlamaktadır. Bu nedenle kamu alacaklarının vadesinde ödenmemesi halinde cebren tahsil yöntemleri devreye girmektedir. Söz konusu cebren tahsil yöntemleri 6183 sayılı Kanun'da düzenlenmiştir. Cebren tahsil yöntemlerinden birisi olan haciz, kamu alacağının tahsil edilmesinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Haciz uygulaması bazı durumlarda borçluyu ve ailesini zor duruma sokmaktadır. Kanun koyucu bu durumun yaşanmasını önlemek ve temel hak ve özgürlüklerin korunması amacıyla haczedilmezlik düzenlemeleri yapmıştır. 6183 sayılı Kanun'da düzenlenen haczedilmezlik kuralları tamamen veya kısmen haczedilmezlik olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu kurallar detaylıca incelenmiş ve konuyla alakalı doktrinde bulunan çeşitli görüşlere yer verilmiştir. Bu çalışmanın yapılırken kazai içtihatlardan bolca yararlanılmış, yüksek mahkemelerin konuyla alakalı çeşitli görüşlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public claims provide the financing of public services. For this reason, if public claims are not paid on time, forced collection methods come into play. These forced collection methods are regulated in the Law No. 6183. Seizure, which is one of the forcible collection methods, is a frequently used method in the collection of public claims. The implementation of seizure can, in some cases, put the debtor and their family in a difficult situation. The legislator has made non-seizure regulations in order to prevent this situation from occurring and to protect fundamental rights and freedoms. The non-seizure rules set out in the Law No. 6183 are divided into two categories: total or partial non-seizure. These rules have been examined in detail and various opinions in the relevant doctrine have been included. In the course of conducting this study, judicial jurisprudence was extensively used and various opinions of the high courts on the subject were included.