Merkeziyetsiz toplum: Blokzinciri teknolojinin toplumsal yansımaları
Decentralized society: Social reflections of blockchain technology
- Tez No: 903693
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Blokzinciri, Kriptopara, Toplumsal Sözleşme, Merkeziyetsiz Toplum, Blockchain, Cryptocurrency, Social Contract, Decentralized Society
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
İnsan, hayatını kolaylaştırmak için araçlar üretir. Kendine fayda sağladığını düşündüğü araçları da daha verimli hale getirmek için geliştirir. Geliştirdiği bu araçları kullanan insanın, önce iş yapma biçimleri değişir. Değişen iş yapma biçimleri de yaşam biçimini, hayat tarzını değiştirir. Böylece insan hayatına giren her yeni teknoloji, bireyselden toplumsala doğru bir dizi zincirleme değişime ve dönüşüme neden olur. Son bir yüzyılda hızla gelişen Bilişim Teknolojileri, insanları ve toplumları hızla değiştirdi, dönüştürdü. Bu bağlamda ise henüz yeni bir teknoloji olan Blokzinciri, bazı toplumsal organizasyonlara alternatif bir yönetişim modeli sunmaktadır. Bu çalışmada, klasik merkezi yönetim biçimleri ile yönetilen bazı toplumsal organizasyonların, Blokzinciri teknolojisinin sunduğu imkânlar sayesinde merkeziyetsiz bir şekilde yönetilebilmesinin mümkün olup olamayacağı değerlendirilmiştir. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde Blokzincir'nin teknolojik temelleri üzerinde durulmuştur. Devamında ise bu teknolojinin günümüzde ne gibi çözümler sunduğu ve hangi alanlarda kullanıldığına değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde de“para”ve“Toplumsal Sözleşme”kavramları, Blokzincir teknolojisi bağlamında yeniden ele alınmaya çalışılmıştır. Blokzinciri teknolojisi her ne kadar kripto para kavramı ile yan yana anılsa da yönetişim alanında sunduğu imkânlar açısından bakıldığında, etki kapsamı çok daha geniştir. Bu açıdan Blokzinciri teknolojisini Toplumsal Sözleşme kavramı ile ele almanın daha uygun olacağını düşündük. Çalışmamızın sonunda Blokzinciri teknolojisinin Toplumsal Sözleşme'yi yeniden yorumlamamızı sağlayacak imkânlar sunduğunu gördük. Bu teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde, insanların başka kişi veya kurumlara devrettikleri bazı özgürlüklerini kendi kontrollerine geri alabilecekleri sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
People produce tools to make their lives easier. He also develops tools that he thinks benefit him in order to make them more efficient. The way people do business changes when they use these tools. Changing ways of doing business also change the way of life and lifestyle. Thus, every new technology that enters human life causes a series of chain changes and transformations from the individual to the social. Information Technologies, which have developed rapidly in the last century, have rapidly changed and transformed people and societies. In this context, Blockchain, which is a new technology, offers an alternative governance model to some social organizations. In this study, it is emphasized that it may be possible for some social organizations managed by classical centralized management forms to be managed in a decentralized manner, thanks to the opportunities offered by Blockchain technology. For this purpose, the first part of the study focused on the technological foundations of Blockchain. In the following, it is mentioned what kind of solutions this technology offers today and in which areas it is used. In the second part of the study, the concepts of“money”and“Social Contract”were tried to be reconsidered in the context of Blockchain technology. Although blockchain technology is mentioned side by side with the concept of cryptocurrency, its scope of impact is much wider when viewed from the perspective of the opportunities it offers in the field of governance. In this respect, we thought it would be more appropriate to consider Blockchain technology with the concept of Social Contract. At the end of our study, we saw that Blockchain technology offers opportunities to reinterpret the Social Contract. We have come to the conclusion that, thanks to the opportunities offered by this technology, people can take back some of the freedoms they have transferred to other people or institutions under their own control..