Mastitise neden olan B grubu streptokokların teşhisinde konvansiyonel testler ile hemoglunitasyon testinin karşılaştırılması
The Comparison of haemagglutination and convantional tests for the identification of group B streptococci causing mastitis
  1. Tez No: 90372
  2. Yazar: ASİYE DAKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN İZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır mastitisi, S. agalactiae, İdentifikasyon, Ko- aglutinasyon, Hemaglutinasyon, Bovine mastitis, S. agalactiae, Identification, Co-agglutination, Haemagglutination
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
64 ÖZET Mastitise Neden Olan B Grubu Streptokokların Teşhisinde Konvansiyonel Testler İle Hemaglutinasyon Testinin Karşılaştırılması Bu çalışmada mastitise sebep olan B grubu Streptokokların teşhisinde bilinen yöntemlerin yanında hemaglutinasyon testinin önemini ortaya koymak amaçlandı. Bu amaçla 1244 CMT pozitif, 632 CMT şüpheli ve 802 kuru dönemdeki hayvanlara ait olmak üzere toplam 2678 süt örneği incelendi. CMT pozitif sütlerden %21,38 Streptococcus sp. ve %7,56 S. agalactiae, CMT şüpheli sütlerden %5,38 Streptococcus sp., %1,58 S. agalactiae, kuru dönemdeki hayvanlardan alınan süt örneklerinden ise %5,61 Streptococcus sp. ve %2,12 S. agalactiae izole edildi. İzole edilen S. agalactiae suşlanmn, Streptococcus sp.'ye oranı CMT pozitif örneklerde %35,34, CMT şüpheli olanlarda %29,41, kurudaki hayvanlara ait sütlerde %37,78 olarak belirlendi. Sığır mastitislerinden izole edilen 345 Streptokok susu ko-aglutinasyon testi ile sero-gruplandınldı ve %2,61'i A, %32,46'sı B, %18,26'sı C, %28,12',si D, %6,67'si E ve %0,87'sı G grubunda bulundu. Test edilen suşlardan hiçbirisi N grubu ile reaksiyon vermedi, % 11,01 'i ise gruplandınlamadı. B grubunda bulunan 112 ve sero-gruplandırılamayan 9 suş biyokimyasal testlerle S. agalactiae olarak identifiye edildi. Koaglutinasyon testi ile S.agalactiae suşlannm %92,56'sının doğru olarak sero-gruplandırıldığı tespit edildi. İzole edilen S. agalactiae suşlan hemaglutinasyon testine tabi tutuldu ve bunların %26,89'u hemaglutinasyon pozitif sonuç verdi. Yapılan çalışmada inkubasyon koşullarının HA üzerine etkili olduğu, mikroaerobik koşullarda üretilen suşlann daha yüksek oranda HA gösterdiği tespit edildi. HA pozitif suşlann tripsin ve ısı muamelesinden sonra bu özelliklerinin zayıfladığı ya da tamamen ortadan kalktığı gözlendi. Sonuç olarak mastitisli sütlerden izole edilen Streptokokların identifikasyonunda, ko-aglutinasyon testinin biyokimyasal testlere bir alternatif olabileceği, testin uygulanabilirliği açısından biyokimyasal testlere göre daha kolay ve ekonomik olduğu düşünülmektedir. HA testinin ise gerek ko-aglutinasyon gerekse biyokimyasal testlerle karşılaştırıldığında, bu testin henüz identifikasyonda kullanılabilecek bir yeterlilikte olmadığı, konu ile ilgili çalışmaların devam etmesi gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY The Comparison of Haemagglutination and Conventional Tests For The Identification of Group B Streptococci Causing Mastitis The aim of this study is to determine the importance of haemagglutination test for identification of Group B Streptococcus cauising mastisis. For this purpose, totally 2168 each composed of; 1244 each CMT positive, 632 each CMT uncertain and 802 each dry cow milk samples were tested. 21,38% Streptococcus sp. and 7,56% S. agalactiae were isolated from the CMT positive samples. The ratio of S. agalactiae and S. agalactiae isolated from the CMT uncertain samples were 5,38% and 1,58% respectively. From the dry cow milk samples, 5,61% Streptococcus sp. and 2,12% S. agalactiae were isolated. The range of S. agalactiae samples with respect to Streptococcus sp. were 35,34% in CMT positive, 29,41% in CMT uncertain and 37,78% in dry cows' milk samples respectively. The 345 each Streptococcus sp. isolated from the mastitis cases were serogrouped by co-agglutination test. The distribution of the serogroups were as follows; 2,61% A, 32,46% B, 18,26% C, 28,12% D, 6,67% E, 0,87% G and none of N group, 11,01% ungrouped. The strains in B group and untypeable group were tested biochemically, and the untypeable results indicated that whole of B group and 9 each of untypeable group were identified as S. agalactiae. The 92,56% of S. agalactiae strains were grouped correctly by co-agglutination test. The S. agalactiae strains were tested by haemaglutination and 26,89% of them gave positive results with haemaglutination test. It was also detected that the incubation conditions were effective in HA test. When the HA positive strains were treated by heat and tripsin, these strains lost their HA properties partially or completely. As a result co-agglutination test may be an alternative method for the identification of Streptococcus isolated from mastitis cases as compared to biochemical tests. And it is thought that co-agglutination test is more easy and economical than biochemical tests in the point of view of applicability. However, it is concluded that the HA test is not reliable for the identification of Streptococccus as compared to both co-agglutination and biochemical tests and the studies on hemaglutination should be continued.