İlkokul sirkülasyon alanlarında fiziksel aktiviteye yönelik mekansal değerlendirme
Spatial evaluation of physical activity in primary school circulation areas
  1. Tez No: 903732
  2. Yazar: EBUZER ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE İSLAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Fiziksel aktivite, İlkokul, Mekânsal analiz, Sirkülasyon alanları, Child, Circulation areas, Physical activity, Primary school, Spatial analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Fiziksel aktivite, birey için fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan hayatın her aşamasında önemli etkileri olan bir kavramdır. İlkokul çağındaki çocukların vakitlerinin çoğunu geçirdikleri okullarda fiziksel aktivite ayrıca önem kazanmaktadır. İlkokullarda gerçekleştirilecek fiziksel aktivitelerin çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerine katkısının öneminden yola çıkan araştırmada araştırma alanı olarak belirlenen Gümüşhane kent merkezinde yer alan Şehit Murat Yıldız İlkokulu'nda (Tip: 10415-T) öğrencilerin sirkülasyon alanlarındaki fiziksel aktivitelere yönelik gereksinim ve isteklerinin belirlenmesi ve elde edilen verilere bağlı olarak tasarım önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yöntem dört aşamalı olarak kurgulanmıştır. İlk aşamada kuramsal çerçeveyi oluşturmak için kapsamlı literatür çalışması yapılmıştır. İkinci aşamada anket ve resim çalışmalarını içeren üç adımdan oluşan alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Üçüncü aşamada alan çalışmasından elde edilen verilere bağlı olarak üç adımdan oluşmuş şekilde bulgular sunulmuş ve analiz edilmiştir. Dördüncü ve son aşamada ise tüm verilerin değerlendirilmesi yapılmış ve elde edilen veriler ile mevcut veya yeniden yapılacak olan okullarda öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyinin arttırılmasına yönelik tasarım önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Physical activity is a concept that has important effects on individuals at every stage of their lives, physically, mentally and socially. Physical activity is also gaining importance in schools where primary school children spend most of their time. In the research based on the importance of the contribution of physical activities to be carried out in primary schools to the physical, psychological and social development of children, it was aimed to determine the needs and desires of students in the circulation areas of Şehit Murat Yıldız Primary School (Type: 10415-T) located in the city center of Gümüşhane, which was determined as the research area, and to develop design suggestions depending on the obtained data. The method in the research was structured in four stages. In the first stage, a comprehensive literature study was conducted to establish the theoretical framework. In the second stage, a three-step field study including survey and picture studies was conducted. In the third stage, the findings were presented and analyzed in a three-step manner depending on the data obtained from the field study. In the fourth and final stage, all data were evaluated and design suggestions were presented with the obtained data to increase the physical activity level of students in existing or rebuilt schools.