65 yaş üstü pre-frail bireylerde tüm vücut vibrasyon uygulaması ile kas gücü ve kalınlığı, vücut kompozisyonu, fiziksel performans, denge, kinezyofobi, duygu durum, yorgunluk, hayat ve uyku kalitesi ilişkisi: randomize klinik çalışma
Relationship between whole body vibration application and muscle strength and thickness, body composition, physical performance, balance, kinesiophobia, emotional state, fatigue, quality of life and sleep in pre-frail individuals over 65 years of age: randomized clinical trial
- Tez No: 903857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Vibrasyon, kırılgan, ultrason, quadriceps kası, Vibration, frail, ultrasound, quadriceps muscle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kırılganlık geriatrik sendromlar içerisinde yer alır. Kırılganlık kriterlerinin tamamını karşılamayan ancak risk altında olan yaşlılar pre-frail olarak tanımlanır. Araştırmamızda ≥65 yaş pre-frail bireylerde tüm vücut vibrasyon tedavisinin STAR değeri, ön uyluk kas kalınlığı, kas gücü, kas kütlesi, fiziksel performans, fiziksel aktivite, duygu durum, kinezyofobi, yorgunluk, hayat ve uyku kalitesi üzerine etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Araştırmaya toplam 58 kişi alındı ve katılımcılar randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Vibrasyon grubuna, tüm vücut vibrasyon tedavisi 6 hafta boyunca, haftada 5 gün, ev tipi vibrasyon cihazı olan Thinning plate platformunda uygulandı. Zemin grubuna ise aynı egzersiz programı vibrasyon platformu olmaksızın düz zemin üzerinde uygulandı. Birincil sonuç ölçütünü; STAR değeri, ön uyluk kas kalınlığı, sandalyeye otur kalk testi oluşturdu. Diğer değerlendirmeler ikincil sonuç ölçütü olarak kabul edildi. Tedavi etkinliğinin grup içi değerlendirilmesinde; vibrasyon ve zemin grubunda birincil sonuç ölçütlerinde, kas gücü, fiziksel performans, denge, duygu durum, kinezyofobi, yorgunluk, hayat ve uyku kalitesinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. Vibrasyon grubunda vücut kompozisyon analizinde toplam ve bölgesel yağ ağırlığında tedavi sonunda başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi. Tedavi sonunda gruplar arası fark değerlendirildiğinde; STAR değerinde vibrasyon grubu lehine artış saptandı. Ek olarak Zamanlı kalk yürü testi, Geriatrik depresyon ölçeği ve Yorgunluk şiddet ölçeğinde vibrasyon grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. Sonuç olarak tüm vücut vibrasyon tedavisinin STAR değerinin artmasında ve fiziksel performansın iyileşmesinde daha fazla olumlu etkisi olduğu saptandı. İyi tolere edilebilen, kolay uygulanabilen, daha az maliyetli bir tedavi yöntemi olan tüm vücut vibrasyon tedavisinin pre-frail yaşlı kişiler için alternatif bir tedavi seçeneği olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Frailty is included in geriatric syndromes. Elderly people who do not meet all the frailty criteria but are at risk are defined as pre-frail. Our study aimed to investigate the effectiveness of whole body vibration therapy on STAR value, anterior thigh muscle thickness, muscle strength, muscle mass, physical performance, physical activity, mood, kinesiophobia, fatigue, quality of life and sleep in pre-frail individuals aged ≥65 years. A total of 58 people were included in the study and randomized into two groups. Whole body vibration therapy was applied to the vibration group on the Thinning plate platform, a home-type vibration device, 5 days a week for 6 weeks. The same exercise program was applied to the floor group on a flat surface without a vibration platform. Primary outcome measure; The STAR value was determined by the anterior thigh muscle thickness and the sit-to-stand chair test. Other assessments were considered secondary outcome measures. In the intra-group evaluation of treatment effectiveness; A statistically significant improvement was detected in the primary outcome measures, muscle strength, physical performance, balance, mood, kinesiophobia, fatigue, and quality of life and sleep in the vibration and floor group. In the body composition analysis in the vibration group, a statistically significant decrease in total and regional fat weight was observed at the end of the treatment compared to the baseline. When the difference between groups was evaluated at the end of the treatment; an increase in the STAR value was detected in favor of the vibration group. In addition, a statistically significant improvement was detected in favor of the vibration group in the Timed Up and Go Test, Geriatric Depression Scale and Fatigue Severity Scale. İn conclusion, whole body vibration therapy was found to have a more positive effect on increasing the STAR value and improving physical performance. We believe that whole body vibration therapy, which is a well-tolerated, easy-to-apply and less costly, could be an alternative treatment option for pre-frail elderly people.