Duygusal zeka, nomofobi ve sosyal anksiyete arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between emotional intelligence, nomophobia, and social anxiety
  1. Tez No: 903967
  2. Yazar: EMİNE AKIN AYTOP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YILDIZ BURKOVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: duygusal zeka, nomofobi, sosyal fobi, korku, kaçınma, işlevsellikte bozulma, emotional intelligence, nomophobia, social anxiety, fear, avoidance, functional impairment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
DUYGUSAL ZEKA, NOMOFOBİ VE SOSYAL ANKSİYETE ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Dijital bağımlılık, modern toplumda giderek artan bir sorun haline gelirken, bireylerin psikolojik ve sosyal işlevsellikleri üzerinde ciddi etkiler yaratmaktadır. Bu bağlamda, nomofobi, bireylerin cep telefonlarına bağımlılık derecelerini tanımlayan yeni bir kavram olarak öne çıkmakta ve sosyal fobi ile doğrudan ilişkili olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın amacı, duygusal zekanın, sosyal fobi ve nomofobi üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği Kısa Formu, Üsküdar Nomofobi Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın istatiksel verileri IBM SPSS 26.0 aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya 130'u erkek 172'si kadın olmak üzere 18-54 yaşları arasında toplam 302 kişi katılmıştır. Bulgular, duygusal zekanın alt boyutlarının sosyal fobi ve nomofobi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Duygusal zekanın iyi oluş boyutu ile sosyal fobinin kaçınma boyutu arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, öz kontrol boyutunun nomofobi alt boyutları olan işlevsellikte bozulma, aşırı kullanım ve iletişim kuramama ile negatif ilişkiler gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuçlar, duygusal zekanın sosyal fobi ve nomofobi ile mücadelede önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Özellikle öz kontrol ve iyi oluş gibi duygusal zeka alt boyutlarının, bireylerin dijital bağımlılıklardan ve sosyal kaygılardan korunmalarında kritik bir rol oynadığı ortaya konmuştur. Elde edilen tüm bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve öneriler de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN EMOTIONAL INTELLIGENCE, NOMOPHOBIA, AND SOCIAL ANXIETY As digital addiction becomes an increasingly prevalent issue in modern society, it significantly impacts individuals' psychological and social functioning. In this context, nomophobia has emerged as a new concept that describes individuals' dependence on their mobile phones and is thought to be directly related to social anxiety. The aim of this study is to determine the effect of emotional intelligence on social anxiety and nomophobia. To achieve this, the study utilized the Sociodemographic Information Form, the Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQue-SF), Short Form, the Üsküdar Nomophobia Scale, and the Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS). Statistical data were analyzed using IBM SPSS 26.0. A total of 302 participants, 130 males and 172 females, aged between 18-54, took part in the study. The findings revealed that the subdimensions of emotional intelligence had a significant impact on social anxiety and nomophobia. A negative relationship was found between the well-being dimension of emotional intelligence and the avoidance dimension of social anxiety. Additionally, the self-control dimension of emotional intelligence showed negative correlations with the functional impairment, excessive use, and communication difficulty subdimensions of nomophobia. The results indicate that emotional intelligence plays a crucial role in mitigating social anxiety and nomophobia. Particularly, the subdimensions of self-control and well-being in emotional intelligence have been shown to be critical factors in protecting individuals from digital addiction and social anxiety. All findings have been discussed in relation to the relevant literature, and suggestions have been provided.