Çanakkale kıyılarında dağılım gösteren Gongolaria barbata'nın (Phaeophyceae) sürdürülebilirlik perspektifinde değerlendirilmesi
Evaluation of Gongolaria Barbata(Phaeophyceae) distributed in Çanakkale Coast from the point of Sustainability Perspective
- Tez No: 904009
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Deniz Bilimleri, Biochemistry, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Gongolaria barbata, Kimyasal Kompozisyon, LED Işık, Yetiştiricilik, Yağ Asidi, Antioxidant, Gongolaria barbata, Chemical Composition, LED Light, Cultivation, Fatty Acid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, Gongolaria barbata'nın doğal ortamdan toplanan ve farklı ışık ve fotoperiyot koşullarında yetiştirilen örneklerinin kimyasal kompozisyonlarındaki değişimler incelenmiştir. Pigment, ham protein, yağ, kül, karbohidrat ve element içerikleri aylık değişimlere bağlı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, yetiştiriciliği yapılan tallusların yağ asidi profilleri de analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, kimyasal bileşenler ve element içeriklerinin farklı istasyonlar ve aylara göre önemli değişiklikler gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle ham protein ve yağ içerikleri bazı aylarda diğerlerine göre belirgin farklılıklar göstermiştir. Aylık değişiklikler makro ve iz elementlerde de gözlemlenmiştir. Ayrıca, antioksidant aktiviteleri mevsimlere göre değişiklik göstermiştir. Farklı LED ışık ve farklı fotoperiyot kombinasyonlarına maruz bırakılan Gongolaria barbata örneklerinin kimyasal içerikleri üzerinde bu değişkenlerin önemli etkileri olduğu belirlenmiştir. Farklı LED ışıkları ve aydınlatma sürelerinin protein, antioksidan ve yağ asidi analizlerinde de etki ettiği çalışma sonucunda saptanmıştır. Ayrıca doymuş yağ asitleri (SFA), tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) üzerinde önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, LED kombinasyonlarının ve sürelerinin Gongolaria barbata'nın besin değerleri ve kimyasal kompozisyonu üzerinde kritik bir rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated changes in the chemical composition of Gongolaria barbata collected in the wild and cultivated under different light and photoperiod conditions. Pigments, crude protein, fat, ash, carbohydrate, and elemental contents were evaluated based on monthl changes. Fatty acid profiles of the cultured thallus were also analysed. The study results showed that chemical constituents and elemental contents significantly changed according to different stations and months. In particular, protein and fat contents showed significant differences in some months compared to others. Monthly variations were also observed for macro and trace elements. In addition, free radical scavenging activities varied according to the seasons. These variables significantly affected the chemical contents of Gongolaria barbata samples exposed to different LED light and photoperiod combinations. Other LED lights and illumination times were found to have significant effects on saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) in protein, antioxidant and fatty acid analyses. These results indicate that light and illumination conditions play a critical role in the nutritional value and chemical composition of Gongolaria barbata.