Yakın tarihte Safranbolu kültüründe iz bırakan kadınlar
Women who left their mark on Safranbolu culture in recent history
  1. Tez No: 904021
  2. Yazar: MERYEM ÇULLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: 11111, Turizm, 12345, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Türk, Kültür, Kadın, Safranbolu, Yakın Tarih, Turkish, Culture, Women, Safranbolu, Recent History
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tezin konusunu, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve özellikle Osmanlı konak yaşantısının izlerini en güzel şekilde yansıtan Safranbolu'da kültürel yaşamın bir parçası olarak kadınların bıraktıkları izlerin neler olduğunun ve öneminin değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Safranbolu'da kültürel yaşamın bir parçası olarak kadınların bıraktıkları izlerin neler olduğunun ve öneminin değerlendirilmesine ilişkin bir bilimsel çalışmaya rastlanmamıştır. Bu konuda yapılan ilk çalışma olması, araştırmanın ilgili konulardaki bilgi eksikliğini nispeten kapatacak olması ve gelecekte yapılabilecek benzer çalışmalara kaynak teşkil edecek olması araştırmanın önemini oluşturmaktadır. Safranbolu'da kültürel yaşamın bir parçası olarak kadınların bıraktıkları izlerin neler olduğunun ve öneminin değerlendirilmesi amacı ile gerçekleştirilen araştırmada nitel (kalitatif) araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Nitel araştırma yaklaşımı kapsamında saha araştırması yöntemi kullanılmıştır. Saha araştırması yöntemi bünyesinde doküman incelemesi, yapılandırılmamış yerinde gözlem, betimleme ve grup görüşme (mülakat) veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın ana kaynakların konuya ilişkin arşiv belgeleri, makaleler, tezler, dergiler, kitaplar ile mülakat ve gözlem teknikleri sonucunda elde edilen bilgiler oluşturmaktadır. Araştırmanın tasarımı; konunun ve amacın belirlenmesi, literatür taraması, araştırmanın sorularının tespiti, yöntem ve teknik belirlenmesi, evren ve örneklem tespiti, saha uygulaması, bulguların analizi, sonuç ve öneriler şeklinde düzenlenmiştir. Araştırma kapsamında kaynak kişiler ile görüşülmüş, ses ve görüntü kaydı alınmış, elde edilen veriler analize edilerek yazıya aktarılmıştır. Kaynak kişilerin seçiminde Safranbolu'da doğup büyüme, günlük yaşama şahitlik etme, gerçekleştirdikleri faaliyetler ile Safranbolu kültüründe iz bırakma, sosyo-ekonomik yaşama katkı sağlama gibi kriterler göz önüne alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the evaluation of the traces left by women as part of cultural life in Safranbolu, which is on the UNESCO World Heritage List and reflects the traces of Ottoman mansion life in the most beautiful way. No scientific study has been found on the evaluation of the traces left by women as part of cultural life in Safranbolu and their importance. The importance of the research is that it is the first study on this subject, that the research will relatively close the gap in information on the relevant subjects and that it will constitute a source for similar studies that can be conducted in the future. A qualitative research approach was adopted in the research conducted with the aim of evaluating the traces left by women as part of cultural life in Safranbolu and their importance. Field research method was used within the scope of the qualitative research approach. Document review, unstructured on-site observation, description and group interview data collection techniques were used within the field research method. The main sources of the research are archive documents, articles, theses, journals, books and information obtained as a result of interview and observation techniques. The design of the research is organized as; determination of the subject and purpose, literature review, determination of the research questions, determination of the method and technique, determination of the universe and sample, field application, analysis of the findings, conclusion and recommendations. Within the scope of the research, interviews were conducted with the source persons, audio and video recordings were made, the obtained data were analyzed and written. In the selection of the source persons, criteria such as being born and raised in Safranbolu, witnessing daily life, leaving a mark on the Safranbolu culture with the activities they carried out, and contributing to the socio-economic life were taken into consideration.