Isparta-Yalvaç, Pisidia Antiocheia Antik Kenti ve yakın çevresinin peyzaj mimarlığı ve turizm potansiyeli açısından değerlendirilmesi
The Evaluation of Isparta-Yalvaç, Pisidia Antiocheia Antique City and its environs case of landscape architecture and tourism
  1. Tez No: 120078
  2. Yazar: NAZAN KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELMAS ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yalvaç, Pisidia Antiocheia, archaeological site, conservation, tourism, landscape planning
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İSPARTA- YALVAÇ, PISIDIA ANTIOCHEIA ANTİK KENTİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN PEYZAJ MİMARLIĞI VE TURİZM POTANSİYELİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Nazan KELEŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Elmas ERDOĞAN Bu çalışmada, öncelikle Pisidia Antiocheia antik kentinin yer aldığı Isparta- Yalvaç İlçesi ve yakın çevresinin doğal ve kültürel özellikleri incelenerek ilçenin tarihi süreç içindeki gelişimi irdelenerek yerleşim hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Araştırmanın bir sonraki aşamasında, Isparta- Yalvaç Pisidia Antiocheia' sının uzun ve görkemli geçmişine ait bir takım kesitler ve bu geçmişin maddi kalıntılarından günümüze ulaşabilenler örnek gösterilerek kentin tarihsel, sosyal, dini ve kültürel birikiminin boyut ve sınırlan vurgulanmaya çalışılmıştır. Anadolu'da Antiocheia adıyla kurulan antik kentler arasında Pisidia Antiocheia' sının gerek tarihte oynadığı önemli roller, gerekse eşsiz yapılarıyla taşıdığı önem vurgulanmıştır. Son bölümde ise, Yalvaç İlçesi ve Pisidia Antiocheia antik kenti bir bütün olarak düşünülerek peyzaj mimarlığı ve turizm potansiyeli açısından değerlendirilmiştir. Turizm ile ilgili detaylı bir araştırma yapılarak, hıristiyanlığın doğduğu ve tüm dünyaya yayıldığı bu kutsal toprakların özellikle inanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olduğu saptanmıştır. Kentin süreç içinde de önemini koruyabilmesi için yapılması gereken çalışmalar belirlenerek gerek peyzaj gerekse turizm potansiyeli kapsamında öneriler geliştirilmiştir. 2001, 169 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Yalvaç, Pisidia Antiocheia, arkeolojik sit, koruma, turizm, peyzaj planlama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EVALUATION OF ISPARTA-YALVAÇ PISIDIA ANTIOCHEIA ANTIQUE CITY AND ITS ENVIRONS IN CASE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE AND TOURISM Nazan KELEŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Elmas ERDO?AN In this study, firstly, Yalvaç county in İsparta, where Pisidia Antiocheia antique city is located and its near environs have been searched from the point of its natural and cultural characteristics. The historical development of the region has been examined and detailed information has been given about the settlement. In the next stage of the study, historical, social, religious and cultural aggregation of the city has been emphasized by giving several samples about long and splendiferous past of Pisidia Antiocheia and some patterns on surviving remnants of its past. Among the antique cities founded in Anatolia with the name of Antiocheia, Pisidia Antiocheia with it's importance in case of its considerable role in history and its unique constructions was emphasized. In the final part, the county of Yalvaç and Pisidia Antiocheia have been analysed and evaluated as far as landscape architecture and tourism potential of the area are concerned. A detailed study has been performed on tourism in the region and it has been concluded that this region has a great potential of religious tourism, since Christendom was born and spread on these sacred grounds. The necessary works needed to keep the importance of the city has been determined and some suggestions on both landscape and tourism potential have been proposed. 2001, 169 pages