Osteokondral defekt tedavisinde intraartiküler ozonun iyileşme üzerine etkisi
Effect of intraarticular ozone on healing in osteochondral defects treatment
- Tez No: 904075
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL KAZIMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: osteokondral defekt, ozon, rat, kıkırdak onarımı, osteochondral defect, ozone, rat, cartilage repair
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Eklem kıkırdağı hücre dışı bir matrisle çevrili kondrositlerden oluşur ve avasküler yapıda olması, eklem kıkırdağında bir hasar geliştiğinde rejenerasyon yeteneğini sınırlı hale getirir. Travma , tümör ve osteonekroz gibi nedenlerle eklem kıkırdağının yaralanması, ilerleyici osteoartroza yol açabilir. Bu nedenle hasarlı eklem kıkırdağının tedavisi önemli bir klinik sorun olup güncelliğini korumaktadır. Eklem kıkırdağı hasarı için birçok farklı tedavi yöntemi geliştirilmiş olsada kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, rat dizinde deneysel bir kıkırdak defekt modeli oluşturarak intraartiküler ozon tedavisi sonrası osteokondral hasarın iyileşmesini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmamızda toplamda 21 adet , deney hayvanı olarak yaklaşık 250-300 gram ağırlığında, Wistar Albino dişi sıçanlar kullanılmıştır. Her grupta 7 rat olacak şekilde 3 farklı grup oluşturulmuştur. Grup 1 Sham grubu olup yalnızca insizyon yapılmıştır ve sütur ile kapatılmıştır. Diğer iki grupta 2 mm derinliğinde 3 mm çapında oval osteokondral defekt oluşturulmuştur. Grup 2 kontrol grubu olarak değerlendirilip osteokondral defekt sonrası herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. Grup 3'teki sıçanlara osteokondral defekt sonrası intraartiküler ozon tedavisi uygulanmıştır. Tüm deney hayvanları ameliyat sonrası 4.hafta sonunda sakrifiye edilerek spesmenler histopatolojik ve makroskopik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hem makroskopik hem de histopatolojik incelemede ozon tedavisi uygulanan grupta kontrol grubuna göre total fortier ve total mankin skorlarında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Ozon tedavisi uygulanan grupta osteokondral defekt iyileşmesinin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: İntraartiküler ozon tedavisi kıkırdak hasarının iyileşmesi üzerine olumlu etkiye sahiptir. Gelecekte, birçok hastalıkta antienflamatuar etkisi sebebiyle kullanılan ozon, osteokondral hasarın iyileşmesinde ek bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Articular cartilage consists of chondrocytes surrounded by an extracellular matrix, and its avascular structure limits the ability to regenerate when there is damage to the articular cartilage. Injury to articular cartilage due to reasons such as trauma, tumor and osteonecrosis can lead to progressive osteoarthrosis. Therefore, the treatment of damaged articular cartilage is an important clinical problem and remains relevant.Although many different treatment methods have been developed for articular cartilage damage, there is no definitive treatment method. The aim of this study is to evaluate the healing of osteochondral damage after intra-articular ozone treatment by creating an experimental cartilage defect model in the rat knee. Methods: In our study, a total of 21 Wistar Albino female rats, weighing approximately 250-300 grams, were used as experimental animals. Three different groups were formed, each with 7 rats. Group 1 was the Sham group, and only an incision was made and closed with sutures. In the other two groups, an oval osteochondral defect of 2 mm depth and 3 mm diameter was created. Group 2 was considered as the control group and no treatment was applied after the osteochondral defect. Intra-articular ozone treatment was applied to the rats in Group 3 after the osteochondral defect. All experimental animals were sacrificed at the end of the 4th week after surgery and the specimens were evaluated histopathologically and macroscopically. Results: In both macroscopic and histopathological examinations, a statistically significant difference was observed in the total fortier and total mankin scores in the ozone therapy group compared to the control group. It was observed that osteochondral defect healing was greater in the ozone therapy group. Conclusion: Intra-articular ozone therapy has a positive effect on the healing of cartilage damage. In the future, ozone, which is used in many diseases due to its anti-inflammatory effect, can be used as an additional treatment method in the healing of osteochondral damage.