Katı faz ekstraksiyonu yöntemiyle boyar madde moleküllerinin sulu ortamdan giderilmesi
Removal of dye molecules from aqueous medium by solid phase extraction method
  1. Tez No: 904140
  2. Yazar: ÖMER KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SÜRME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elma yaprağı, biyo adsorban, kolon, katı faz ekstraksiyonu, sentetik boyar madde, UV-Vis. spektrofotometresi iv
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışmasında, sulu ortamdaki sentetik boyar madde moleküllerinin katı faz ekstraksiyonu yöntemiyle uzaklaştırılması için gerekli optimum koşullar belirlenmiştir. Bu amaçla, bir biyo-adsorban olarak elma yaprakları kullanılmıştır. Boyar madde moleküllerini içeren analit çözeltilerinde, çözeltinin pH değeri, pH pzc çalışması, analit derişimi, elüent türünün etkisi, örnek hacimleri, yabancı iyonların etkisi, boya matrisi ve kolon yöntemi gibi faktörler incelenerek optimizasyon sağlanmıştır. Sentetik boyar madde moleküllerinin sulu ortamdaki derişimleri UV-Vis Spektrofotometresi kullanılarak belirlenmiştir. Geliştirilen yöntem, gerçek su numunelerinde bulunan sentetik boyar madde moleküllerinin tayininde başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the optimal conditions required for the removal of synthetic dye molecules from aqueous environments using solid phase extraction method have been determined. For this purpose, apple leaves were used as a bio-adsorbent. Factors such as solution pH, pH pzc study, analyte concentration, eluent type, sample volumes, the effect of foreign ions, dye matrix and column method were investigated to optimize the removal of dye molecules from the analyte solutions. The concentrations of synthetic dye molecules in aqueous environments were determined using UV-Vis Spectrophotometer. The developed method was successfully applied to the determination of synthetic dye molecules in real water samples.