Veteran sporcularda masa tenisi turnuvasının fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisi
The effect of table tennis tournament on physical and physiological parameters in veteran athletes
  1. Tez No: 904257
  2. Yazar: ŞAHİKA YURTTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey Sıçrama, Çeviklik, Hedef Servis Test, Agility, Target Service Test, Vertical Jump
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı masa tenisi turnuvasının veteran sporcularda fizyolojik parametrelere ve tekniğe etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya Kütahya ilinde masa tenisi oynayan 40 yaş üstü erkek 8 veteran sporcu (52,25±4,36 yıl,176±7,05 cm,84,25±12,15 kg)katılmıştır. Veteranlar, ortalama 7 yıl spor geçmişi olan ve haftada 3 gün düzenli olarak antrenman yapan aktif sporculardır. Turnuva yapılmadan önce, sırasında ve yapıldıktan sonra ölçümler alınmıştır. Turnuva öncesinde sporcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, el kavrama kuvveti, esneklik, dikey sıçrama, çeviklik ve hedef servis testi ölçümleri alınmış, turnuva sırasında ise kalp atım hızının belirlenmesi için nabız ölçer takılmıştır. Ayrıca algılanan zorluk derecesi (AZD) ve gecikmiş kas ağrısı (GKA) dereceleri sorularak her sporcuya hazırlanmış olan bilgi formuna ölçüm değerleri kaydedilmiştir. Verilerin analizlerinde normallik testi, tanımlayıcı istatistik, tekrarlı ölçümlerde ANOVA testi, ön test son test karşılaştırılmalarında ilişkili örneklem t testi kullanılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre çeviklik, dikey sıçrama, forehand düz servis ön test ve son test ölçümleri arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak, veteran sporcuların performansına etkisi için yapılan bu araştırma, masa tenisi turnuvasının belirli fiziksel özellikleri etkileme potansiyelini vurgulamaktadır. Ayrıca elde edilen verilere göre masa tenisi turnuvasının performansa etkisi göz önüne alınarak antrenman programlarının belirlenmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of table tennis tournament on physiological parameters and technique in veteran athletes. Eight male veteran athletes (52,25±4,36 years, 176±7,05 cm, 176±7,05 cm, 84,25±12,15 kg) over the age of 40 playing table tennis in Kütahya province participated in the study. Veterans were active athletes with an average of 7 years of sports history and regularly trained 3 days a week. Measurements were taken before, during and after the tournament. Height, body weight, hand grip strength, flexibility, vertical jump, vertical jump, agility and target serve test measurements were taken before the tournament, and a pulse meter was worn during the tournament to determine the heart rate. In addition, perceived degree of difficulty (PDD) and delayed muscle soreness (DMS) were asked and the measurement values were recorded on the information form prepared for each athlete. Normality test, descriptive statistics, repeated measures ANOVA test and paired sample t test were used in the analyses of the data. According to the results, a significant difference was found between the pre-test and post-test measurements of agility, vertical jump, handstroke (p0,05). In conclusion, this research for the effect on the performance of veteran athletes emphasises the potential of table tennis tournament to affect certain physical characteristics. In addition, according to the data obtained, it can be used in determining training programmes by considering the effect of table tennis tournament on performance.